IzdvojenoZadar

HDZ-ov pročelnik Mario Pešut proglašen je krivim i mora Anti Rubeši isplatiti 25.870 kuna!

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Grada Zadra Mario Pešut u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim za uvredu nakon što je gradskog vijećnika Akcije mladih Antu Rubešu na Sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra 18. prosinca 2013. godine nazvao “mamlazom, magarcem i dilerom droge”.

Sutkinja Danijela Zubčić Poljak nepravomoćno ga je osudila na novčanu kaznu od 130 dnevnih dohodaka, što iznosi 25.870 kuna, utvrdivši da je Pešut uvrijedio, ali ne i oklevetao gradskog vijećnika.

Rubeša je kao vijećnik na javnoj sjednici Gradskog vijeća prozvao Pešuta za neprimjereno ponašanje u komunikaciji s građanima, nakon čega mu je on u prisustvu više desetaka vijećnika i lokalnih dužnosnika te novinara iz više medija, kao pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Grada Zadra, sa svog mjesta u vijećnici glasno dovikivao: “Ma neće meni mamlaz koji je drogu tamo prodavao, ovdje s vijećnice prodavati, ma neće, ne može to, ma ne može, prekinite to” te “sram te bilo, magarac jedan”. Rubeša ga je nakon toga tužio za uvredu i klevetu.

U optužnici se navodi kako je Pešut na taj način svjesno o Rubeši iznio grube neistine koje mu mogu povrijediti čast i ugled, te da je aludirao na njegovo kriminalno ponašanje i to s namjerom da mu takvim neistinama nanese štetu časti i ugledu.

Pešut je reagirao nakon što ga je Rubeša na spornoj sjednici prozvao za neprimjereno ponašanje jer mu se prethodno 34-godišnja majka četvero djece požalila da je Pešut uvrijedio kad je došla tražiti pomoć za liječenje djeteta rekavši joj: “Tko ti je kriv, što se nisi podvezala?”.

U dokaznom postupku je utvrđeno da nije bilo nikakvog moralnog niti političkog opravdanja da okrivljeni Pešut kao pročelnik vrijeđa ili iznosi neistinite tvrdnje u odnosu na vijećnika Rubešu.

Kao olakotnu okolnost okrivljenom Pešutu sutkinja je uzela i Rubešino ponašanje zaključivši kako takav način međusobnog razgovora nije primjeren za sjednicu Gradskog vijeća. Otegotna okolnost je bila ta što je objede na račun Rubeše pročelnik iznio pred velikim brojem ljudi, te novinarima koji su to kasnije prenijeli. 





Related Articles

Back to top button