Vijesti

HDZ na optuženičkoj klupi: “Ovo je politički proces, stranka ne može biti suđena i kriva”

SUTRA počinje pripremno ročište za Fimi mediju, a uz Ivu Sanadera, na optuženičkoj klupi naći će se i njegova bivša stranka HDZ. Prvi je to put u povijesti da je jedna stranka optužena u procesu.

Istovremeno su u HDZ-e zahuktava unutarstranačka borba za mjesto čelnika stranke, a neki od glavnih aktera – Darko Milinović, Domagoj Ivan Milošević, Milan Kujundžić i Drago Prgomet, okupili su se na sučeljavanju u organizaciji Media Servisa.

Stranka ne može biti kriva

Novom predsjedniku HDZ-a velik će uteg zasigurno biti sudski proces protiv stranke u aferi Fimi media. Iako svi kandidati vjeruju da će se naposljetku pokazati da su optužbe neosnovane, Milan Kujundžić ide i korak dalje te govori kako ne vjeruje hrvatskom pravosuđu te samu optužnicu dovodi u pitanje.

“Stranka ne može biti suđena niti je kriva. Upravo mi sada  domaći i međunarodni eksperti završavaju ekspertizu po kojoj stranka ne može biti kriva. Ovo je sada politički proces protiv HDZ-a kojeg vode organi sudstva u Hrvatskoj”, kaže Kujundžić.

Prgomet na braniku HDZ-a, pravnom i političkom

“Neka se sudovi ne bave politikom i ne politiziraju, a neka progone ne samo jednu grupaciju nego sve kriminalce u Hrvatskoj”, dodaje Kujundžić uz napomenu kako su krivi pojedinci, a ne stranka.

Tog je mišljenja i Drago Prgomet, koji je kazao kako će sam braniti čast stranke pred sudom ako bude izabran za predsjednika HDZ-a, jer je to njegova politička odgovornost.

Kada je Darko Milinović na to reagirao tezom da je pravo za pravnike te da bi on branio stranku u političkom smislu, a za obranu na sudu okupio tim eksperata, svoje mišljenje je revidirao i Prgomet. “Ma dobro nisam je mislio braniti u pravnom smislu, već kao predsjednik braniti političku čast”, zbunjen je bio Prgomet.

Kujundžić ne zna što je gore
A iako je i sam bio u predsjedništvu stranke za vrijeme Fimi Medije, Milinović tvrdi da o tome nije ništa znao. Upitan je li o tome što znala Jadranka Kosor, Milinović je kazao: “Tada u tim vremenima Jadranka Kosor nije vodila stranku. Ja znam za sebe da nisam znao za crne fondove, a u ime gospođe Kosor ne želim govoriti”, objasnio je bivši ministar zdravstva.

Kujundžić, očito, misli da se Milinović i Kosor izmotavaju. “Ne znam što je gore, ako su znali a nisu procesuirali ili ako nisu znali, a bili su na mjestima na kojima su bili”, kazao je Kujundžić.

“Sanader je na nečastan i neprihvatljiv način otišao iz politike”

Domagoj Ivan Milošević nevoljko se pak osvrće na ovu aferu jer, kaže, proces je u tijeku pa ga ne želi komentirati. A bi li nekadašnjeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera vratio u stranku, pokaže li se da je nevin u ovom ali i u svim drugim slučajevima, odgovara: “Sanader je na neprihvatljiv i nečastan način otišao iz hrvatske politike te je usred krize ostavio i stranku i državu”.

“Uvažavam statut stranke i Visoki sud časti. Kao što stalon govorim, više neće predsjednik samostalno odlučivati o procesima, o ljudima, brisanjima i učlanivanjima, ali naravno da ću kao predsjednik uvijek imati osobni stav”, objasnio je Milošević kako bi riješio potencijalni “slučaj Sanader”.

S njime se nikako ne slaže Milinović. “Nije danas popularno govoriti o Ivi Sanaderu, ali ovo je vrlo opasno razmišljanje na nivou predsjednika stranke. Dakle, ako sam ja danas rekao da idem iz ovih ili onih razloga i hrvatsko pravosuđe me oslobodilo bilo kakve krivnje, pa da zbog toga se ne može biti član stranke, mislim da je to neprihvatljivo”, objasnio je za kraj Milinović.





Related Articles

Back to top button