KulturaZadne-Izdvojeno

Guberina i Mimi prije 20 godina na Zadarskom kazališnom ljetu

guberina__mimi_1405579784Špiro Guberina, jedna od vrsnih i dugovječnih hrvatskih glumaca, sinoć je došao iz Šibenika u Zadar kako bi na Zadarskom kazališnom ljetu gledao vodvilj Parole, Parole, u izvedbi Gledališča Koper.

Renato (Švorinić, op.a) me pozvao, a mene još uvijek veseli teatar, kazat će glumac kojeg ovih dana gledamo na HTV-u u nezaboravnoj ulozi “škovacina”u Velom mistu, kao i u televizijskoj seriji Loza. U jednoj je mladi Guberina, u drugoj u skladu s godinama, a u zbilji vitalan i nadasve simpatičan Špiro kojeg su jučer mnogi u dvorištu Providurove palače htjeli pozdraviti. Pa tako i Mimi Zadarski koji je podsjetio Špira kako su prije 20 godina, kada je pokrenuto Zadarsko kazališno ljeto, njih dvoje igrali u Kafeteriji.

Ja sam igrao bricu, a on vlasnika Kafeterije, prisjetio se Mimi.  Na žalost bilo je to jedino, sasvim spontano prisjećanje na tu manifestaciju, koja je pod okriljem tadašnjeg Narodnog kazališta pokrenuta u ljetu još uvijek ratne 1994. godine, donoseći publici radost življenja pod motom izreke Marina Držića “Stav’te pamet na komedija”.

Zadarsko kazališno ljeto imalo je sasvim drugačiju koncepciju od današnje. Iako ga zadarska publika vjerno prati punih 20 godina, sinoć, kada je prvi put gostovala jedna inozemna predstava, podbacili su. Ako je to bio strah od jezika, prevarili su se, jer su Parole, parole, imale prijevod na „displayu” zida Providurove palače.

Večeras stižu Talijani, pa se očekuje i bolji odaziv publike. Venecijansko kazališta Il Teatro dei Pazzi izvest će tipičan glazbeno-scenski komad Amore a Venezia.

 





Related Articles

Back to top button