ZadarZadne-Izdvojeno

Grgec: Ne znam što je natjeralo djeda da sve ostavi Crkvi

Sumorna hrvatska jesen, obojana socijalnim kolapsom, proizvela je ovih dana priču Ivice Grgeca. Naime, Grgec uskoro mora iseliti iz jedne od najstarijih zadarskih kuća u ulici Sirac 3 kod Osnovne škole Petra Preradovića čime postaje još jedan socijalni slučaj. Naime, kuću je naslijedila Crkva, tj. Zadarska nadbiskupija kojoj je kuću oporučno ostavio djed Ivice Grgeca, Josip Rubelj. Na temelju oporuke, Ivica Grgec je trebao iseliti još prošle godine, ali mu je Crkva produžila ugovor o korištenju na godinu dana kao zaštićenom najmoprimcu.

– Tad mi je gospodin, Ivica Tadić rekao da će se nakon godinu dana taj ugovor produljiti s tim da ću Crkvi plaćati najamninu u iznosu od 200 do 500 kn. Naime, ja sam kao ličilac, 30. prosinca 2008. pao sa skele te sam 18 dana bio u komi. Nakon toga dijagnosticirana mi je epilepsija i PTSP te sam radno nesposoban. Pokušao sam raditi 2011., ali sam opet pao. Obratio sam se e-mailom čak i zadarskom nadbiskupu  Želimiru Puljiću ali nisam dobio nikakav odgovor. Čak sam od Crkve tražio i materijalnu pripomoć, neku garsonijeru ako imaju, ali ništa od toga, govorio je Grgec svjestan da je pravo na strani Crkve. No pita se jesu li i neke druge stvari koje Crkva propovijeda.

Nakon što je 17. rujna od odvjetničkog ureda Miše Papića koji zastupa Zadarsku nadbiskupiju u Zadru dobio obavijest da mora predati ključeve, Grgec je počeo s iseljavanjem stvari. I njemu je jasno da on nije izravni potomak djeda Josipa Rubelja koji je zapravo očuh njegovom ocu, ali kaže da su on i njegov otac brinuli za djeda kao da je njihov i da se s njim nikad nisu svađali.

– Našim novcima, mojim i moga tate, obnovljen je krov, uređena terasa, izgrađen komin, a očeva majka, baka Katica Grgec Rubelj je čak prodala garsonijeru u Zagrebu kako bi se kuća koliko-toliko uredila za stanovanje. Što je djeda “natjeralo” da sve ostavi Crkvi iako nema vlastitog potomstva, ja to ne znam. Znam samo da od sutra više nemam krov nad glavom, rekao je Grgec dodajući da će se snaći malo kod prijatelja, malo kod roditelja svoje buduće, druge supruge.

Ivica Grgec za sebe kaže da je dragovoljac Domovinskog rata i otac troje djece iz prvog braka. Tu i tamo će pokušati raditi, ali samo na poslovima koji ne zahtijevaju rad na visini. Svjestan je da ga s ovakvom dijagnozom na posao ne bi primili niti u boljim ekonomskim vremenima. Nažalost, Grgecova priča, može biti svojevrsna najava jednog od najtežih razdoblja kroz koje će ove jeseni proći mnoge hrvatske obitelji.





Related Articles

Back to top button