ZadarZadne-Izdvojeno

Gradonačelnik Vrančić za stanje u Diklu okrivio bivšu vlast

Nemamo kanalizacije, nemamo pristupnog puta, nemamo javne rasvjete, stajalo je na jednom od papira koje su revoltirani stanari Poljane Dragutina Domjanića, takozvanih Galićevih zgrada u Diklu, jučer zalijepili na vrata Gradske uprave. Prije toga su automobilima “uletili” na Poluotok, parkiravši tik do Gradske uprave i tražeći hitan sastanak s gradonačelnikom. Pedesetak stanara među ostalim došlo se požaliti na probleme koje doživljavaju od kada je Nikša Milinković počeo graditi kuću na svom terenu, kojim prolazi pristupna cesta prema njihovim domovima. U osam stambenih zgrada živi 160 obitelji čiji su stanari primorani ostavljati automobile u okolnim ulicama i do svojih domova dolaziti preskačući zidove, a do njih ne mogu stići ni vatrogasci ni Hitna pomoć. Od gradonačelnika traže da hitno poduzme nešto i zaštiti ih, jer Gradu uredno plaćaju doprinose kojima se puni proračun.

Pristupni put na sudu

Naime, pristupni put do njihovih stanova vodi preko privatne parcele, a tvrde da se vlasnik Nikša Milinković ponaša bahato te da ih i provocira. Policiju su natpisom upitali koga štiti, a neki komentari na sastanku s gradonačelnikom bili su kako policija, gradska uprava i ostale nadležne institucije ne štite nevine građane, nego bahate pojedince. Cijeli slučaj je na sudu, a stanari se boje da Milinković ne dobije spor čime bi, tvrde, došlo do presedana, jer zgrada je 2002. godine dobila građevinsku dozvolu.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić obećao je stanarima da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi im se pomoglo, a sljedeći sastanak dogovoren je početkom sljedećeg tjedna.

– Nemam ništa protiv toga što ste došli danas i osjećam obvezu prema vama. S jedne strane namjerno je plasirana vijest kako je Galić sumnjiv investitor, a zgrade su još 2002. godine dobile građevinsku dozvolu temeljem puta oko kojeg se sada sporite, kazao im je Vrančić ističući kako su se dozvole tada izdavale u uredu Državne uprave, pod tadašnjom Vladom.

O sudbini stanara odlučuje Vrhovni sud

– To nije ni vaš, ni gradski problem. Cesta je nastala 2002. godine i javna je cesta koju smo tretirali kao javno dobro. Uz beskrajne pravne konzultacije odlučili smo se za pravnu proceduru, a o cijelom slučaju upozorili smo ravnateljstvo policije i ministra. Tražili smo mjere zabrane gradnje i da se hitno riješi postupak, ali zbog toga što je traženo izuzeće sudaca, slučaj je išao na Vrhovni sud, a to ne smijem komentirati. Općinsko državno odvjetništvo i sudac istrage tražili su da dvaput dnevno na teren izlaze komunalni redari i podnose izvješće o stanju na terenu. Vrhovni sud odlučuje što će dalje biti, kazao je Vrančić stanarima.

Stanar prijavljen zbog napada na Milinkovića i policajca

Edi Grbin, jedan od stanara tzv. Galićevih zgrada, prošli je petak zaradio kaznenu prijavu jer je svoj revolt zbog nezavidne situacije u kojoj su se on i njegovi susjedi našli iskalio na vlasniku zemljišta Nikši Milinkoviću i policajcu Elvisu Tokiću. Incident se dogodio u četvrtak navečer kada je bagerist kojeg je angažirala Mirjana Milinković pokidao telefonski kabel poravnavajući teren. Nakon prospavane noći u policijskim prostorijama on je priveden sucu za prekršaje gdje je ispričao kako

više od mjesec dana automobil parkira 100-tinjak metara dalje od zgrade pa da mu je presijecanje kabela prelilo čašu. Dodao je i kako su on i supruga bez posla, u kreditima i s troje malodobne djece te da je supruga pokušavala zaraditi koju kunu obavljajući posao preko interneta. Kako je kabel presječen, to joj je onemogućeno. Stan u kojemu žive od konca prošle godine pokušavaju prodati, no zbog problema kojima su te zgrade stigmatizirane kupca nisu uspjeli pronaći. Za napad na policajca on je pojasnio kako je to splet nesretnih okolnosti i jednostrano tumačenje događaja. Kazao je kako je krenuo na Milinkovića kada mu je muškarac obrijane glave i u crnoj odjeći prišao s leđa vičući “što radiš, što radiš” te ga zgrabio za vrat. Odgurnuo ga je nogom, a tek potom, tvrdi, saznao da je policajac jer mu se ranije nije legitimirao.

Što i kako se zaista taj dan na Poljani Dragutina Domjanića dogodilo utvrđivat će se na Prekršajnom sudu u Zadru gdje je u tijeku postupak.





Related Articles

Back to top button