Zadar

Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija: Azil za pse nije srušen

Sa zadnjim tjednom nastave za 2013 zadarskih osmaša počela je upisna groznica u srednje škole. No, za razliku od prije, na ovim će upisima biti dovoljno mjesta za sve: u 19 srednjih škola u Zadarskoj županiji osmašima je na raspolaganju 2227 mjesta u novim klupama. Prijave za upis u prvom ljetnom roku počinju se prikupljati 2. i 3. srpnja, dok će objava rezultata biti dan poslije, 4. srpnja, nakon čega počinju i upisi.

Za one koji se ne uspiju upisati u željenu školu, drugi rok je brzo, već 9. srpnja. Najviše mjesta ponovno ima u tri zadarske gimnazije: “Juraj Baraković”, “Vladimir Nazor” te “Frane Petrić − MIOC”, koje će ove godine upisati ukupno 15 novih razreda s 416 učenika. Najviši bodovni prag ima upravo Gimnazija “Juraj Baraković”, u kojoj su zbog lanjske gužve na upisima, koju nije bilo moguće riješiti nikakvim razlikovnim kriterijima, odlučili povećati prag na 56 bodova za opću te 52 boda za prirodoslovno-matematičku gimnaziju.

U “Nazoru” je prag 50, a u MIOC-u 48 bodova. Što se tiče strukovnih škola, najviše će učenika, njih 240, primiti “Vice Vlatković”, gdje imaju tri četverogodišnja zanimanja: tehničar za računalstvo, drvodjeljski tehničar − dizajner i tehničar za cestovni promet. Pomorska škola upisat će 104 učenika, Tehnička 118, Poljoprivredna i prehrambena 128, Ekonomska 160, a hotelijerska 186.

Osim dovoljnog broja mjesta, zadarskim je učenicima ove godine na raspolaganju i šest novih zanimanja: Prirodoslovno-grafička škola uvodi zanimanje grafičkog urednika dizajnera, a Medicinska nove programe za dentalnog tehničara i dentalnog asistenta.

U Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu novo je zanimanje automehatroničar, program koji je prva osmislila Strukovna škola “Vice Vlatković” iz Zadra, nakon čega je prihvaćen i na nacionalnoj razini. Novosti ima i u umjetničkim zanimanjima, pa će tako u Glazbenoj školi uvesti program za plesača. One koji se ne upišu u ljetnom roku čeka jesenski, a već 17. kolovoza znat će se u kojim je školama ostalo slobodnih mjesta i koliko.

Sve manje osmaša

Ovogodišnji je broj osmaša, odnosno budućih srednjoškolaca, za 170 učenika manji nego godinu prije, što je velik broj djece po jednoj generaciji. Negativni će se trend nastaviti pa bi već 2018. godine osnovnu školu moglo završiti samo 1550 učenika, što je razlika od dvije male srednje škole. − To znači da će se srednje škole morati boriti za svakog učenika − istaknuo je nedavno županijski pročelnik za školstvo Ivan Šimunić.





Related Articles

Back to top button