ZadarZadne-Izdvojeno

Grad Zadar ne želi objaviti studiju koju je Livakoviću platio 2.8 mil. kuna

?BRANO BAÈIÆ, BOŽIDAR KALMETA, ZDRAVKO LIVAKOVIÆ, JOIP BORIÆ U PAGURedakcija portala ZDNews.hr još je 15. srpnja 2014. godine uputila zahtjev Gradu Zadru za dostavu kopije elaborata studije zadarske Rive, kojega je Grad Zadar tvrtki Zdravka Livakovića D&Z platio 2.8 milijuna kuna. Na ovaj potez odlučili smo se zbog najave gradonačelnika Božidara Kalmete kako će se raspisati novi javni natječaj za istu stvar koju je Grad Zadar masno platio Livakovićevoj tvrtki. Hoće li Grad Zadar dva puta platiti identičan projekt, ostaje nam za vidjeti. Također, ostaje za vidjeti zašto se neće raditi po postojećem elaboratu D&Z-a koji je masno plaćen novcima građana Zadra.

Podsjetimo, taj javni natječaj D&Z dobio je u vrijeme mandata Živka Kolege. Livakovićeva tvrtka tada je dala prijedlog kako cijelu rivu riješiti za, vjerovali ili ne, 50 milijuna kuna. Do današnjeg dana, studija nije prezentirana javnosti na način da je svi građani mogu vidjeti, a u Glasnicima Grada Zadra, također se ista ne može pronaći. Na upit djelatnicima službe Grada Zadra, također nismo dobili odgovor može li javnost imati uvid u studiju koju je Grad 2009. godine platio nevjerojatnih 2,8 milijuna kuna. Kako doznajemo od izvora iz Grada Zadra, studija je pohranjena u sef, a punih pet godina nitko je nije niti jednom pogledao.

Urednika portala ZDNews.hr, Hrvoja Bajla pozvali u Grad Zadar

Danas, više od mjesec dana nakon što smo poslali upit da nam se ista studija dostavi, viša stručna suradnica Grada Zadra, Ivana Dadić, odbila je dostaviti kopiju sporne, po mnogima preplaćene studije uz obrazloženje, vjerovali ili ne, da bi fotokopiranje iste “puno koštalo”. Kako javnost ne bi dobila pravo na uvid u cijelu studiju, glavni urednik portala ZDNews.hr, Hrvoje Bajlo pozvan je u prostorije Grada Zadra na uvid iste, što je odbio uz obrazloženje kako javnos ima pravo na uvid u sve dokumente, a koji se financiraju iz proračunskih sredstava.

Bajlo: Budite transparentni i objavite javno sve dokumente, radi se o novcu građana Zadra

– Grad Zadar trebao bi biti transparentan i otvoren prema građanima kada su u pitanju njihovi interesi. Ovaj elaborat kojega je Grad Zadar financirao sa ogromnih 2,8 milijuna kuna, odnosno s novcima građana Zadra trebao bi, kao i svi ostali, biti javno objavljeni kako bi građani mogli znati kako i na koji način se troši njihov novac. Poziv da odem u gradsku upravu pogledati elaborat koji ne mogu podijeliti s građanima Zadra za mene je smiješan i naravno da nemam namjeru ići u Grad Zadar. Očekujem od gradonačelnika i njegovih viših i nižih stručnih suradnika, zamjenika, savjetnika, asistenata, pročelnika, tajnika i tajnica i svih njihovih zamjenika, da ovaj i sve ostale elaborate objavljuju na svojim web stranicama. Građani imaju pravo znati gdje se troši njihov novac. Svaki ovakav odbijanac, opravdano kod građana dodatno budi sumnju u razne nelegalne radnje – kazao je Bajlo.





Related Articles

Back to top button