112Zadar

Grad Zadar i država nemaju, pa im ni EU ne da novac za Centar baštine

Centar baštine, veliki projekt grada Zadra koji se treba smjestiti u poveznom prostoru Providurove i Kneževe palače, nije prošao na izboru za Western balkan Investment Framework (WBIF), fond Europske komisije iz čijih se sredstava trebala financirati 250 tisuća eura vrijedna studija isplativosti.

Kandidaturu ovog zadarskog projekta za EU fondove zaustavilo je Ministarstvo financija nakon procjene da Grad Zadar ne može financijski poduprijeti ovaj projekt prema strukturnim fondovima.

Naime, novac iz ovog fonda može se dobiti samo ako investitor, u ovom slučaju Grad, može osigurati do pola vrijednosti investicije, a u ovom slučaju Ministarstvo financija je procijenilo kako je to očito prevelik zalogaj. Studija isplativosti iznimno je važan dio projekta jer se temeljem toga dokumenta aplicira na strukturne fondove iz kojih su se Zadrani nadali dobiti 20 milijuna eura za gradnju Centra baštine.

Na isti način, primjerice, Sveučilište u Zadru je od WBIF-a dobilo 800 tisuća eura za pripremu glavne aplikacije za gradnju sveučilišnog kampusa. Projekt Centra za baštinu već je izrađen i trebao bi se prostirati na 7500 metara četvornih povezanog prostora Providurove i Kneževe palače.

Tamo će se smjestiti četiri odjela Narodnog muzeja, dok bi se prizemlje kompleksa otvorilo javnim sadržajima. Velike izložbene dvorane nalazile bi se na prvom i drugom katu, a uredski prostor na trećem i četvrtom. Svi unutrašnji sadržaji budućeg Centra povezat će se atraktivnom konstrukcijom na krovištu.





Related Articles

Back to top button