ZadarZadne-Izdvojeno

Grad postao vlasnik 1796 kvadrata na Relji

Nakon punih 17 godina pravomoćnom je presudom Županijskog suda završen vlasnički spor između Grada Zadra i Hrvatskog autokluba zbog vlasništva nad atraktivnim zemljištem i poslovnim prostorima na Relji koje od 1946. koristi zadarski HAK, tada osnovan pod nazivom AMD “Tempo”.

U gradskoj upravi smatraju da je tom pravomoćnom presudom stavljena točka na cijelu priču, ali iz Autokluba “Zadar” najavljuju da će pokušati osporiti presudu − od Vrhovnog suda zatražili su reviziju, a Ustavnom sudu RH podnesena je ustavna tužba.

Prve presude

Takvu je mogućnost prethodno iskoristio i Grad Zadar, rušeći prve presude koje su išle u korist AK “Zadar”, pa će Vrhovni i Ustavni sud još jednom razmatrati presudu o vlasništvu nad 1796 četvornih metara terena na istočnom ulazu na Poluotok.

− Pravomoćnom je presudom utvrđeno vlasništvo Grada. To su prostori mehaničarske radionice, dvorište i prijamni ured, a AK “Zadar” dobio je rok za iseljenje. Koliko znam, oni su u razgovorima s Gradom, usmjerenima na pronalaženje prijelaznog rješenja, iskazivali svoj interes za prostor u gospodarskoj zoni Crno, gdje bi smjestili svoju tehničku službu, a poslovne bi prostore pokušali naći negdje na području grada − izjavio nam je pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Rajko Jurin.

Autoklub “Zadar” je još 30. studenog 2007. godine Poduzetničkom inkubatoru uputio pismo namjere za kupnju zemljišta ili prava građenja u gospodarskoj zoni Crno-Zadar želeći parcelu od 6000 četvornih metara.

U pismu koje su prije nekoliko dana gradskoj upravi poslali Davor Maričić i Dinko Brkić, predsjednik i tajnik AK “Zadar”, zatraženo je da se “međusobni odnosi između Grada Zadra i Autokluba ‘Zadar’ konačno i trajno urede po pravomoćnom okončanju zakonski pokrenutih postupaka radi poništenja presude Županijskog suda u Zadru”.

Poštovanje tradicije

− AK “Zadar” ne odriče pravo Gradu da se razvija u skladu s Prostornim planom i općedruštvenim interesima, ali očekujemo da se vrednuje 66-godišnja tradicija Autokluba, njegova važnost, 66 godina posjedovanja, ulaganja, građenja i rada u ovom prostoru, te da se uvaži činjenica da klub ima 5500 članova i 11 zaposlenih radnika − stoji u tom pismu, uz podsjećanje da je AK “Zadar” “četvrti klub u Hrvatskoj po broju članova i četvrti po broju pruženih usluga tehničke pomoći vozačima na cesti”.

Nada vodećih ljudi AK “Zadar” da bi, do eventualne odluke Vrhovnog i Ustavnog suda, sve moglo završiti kompromisom zasniva se na “visokom stupnju razumijevanja” koje su u razgovorima s predsjednikom Ivom Bikićem i glavnim tajnikom HAK-a Zvonkom Šmukom iskazali gradonačelnik Zvonimir Vrančić i pročelnik Jurin.

Traži se besplatno korištenje prostora

Dugoročno gledano, djelatnosti tehničko-servisne pomoći vozačima nije mjesto na sadašnjoj lokaciji, priznaju u svojem pismu Maričić i Brkić, a od Grada se traži da se AK-u “Zadar” omogući besplatno korištenje prostora na Relji dok se ne pronađe zamjenski prostor.

Uz to, traži se i 150 kvadrata poslovnog prostora na sadašnjoj lokaciji ili na odgovarajućem mjestu u gradu za potrebe učionice, članstva i turing poslovnice, te odgovarajući prostor ili zemljište s pravom građenja na periferiji ili izvan grada za radioničko-tehničku službu, skladište vozila i prometni poligon površine od 4000 do 5000 kvadrata.

S obzirom na to da je AK “Zadar” dio prostora na Relji iznajmio, zatraženo je da zajedno s AK-om tamo do daljnjega ostanu i sadašnji zakupci.

 





Related Articles

Back to top button