ZadarZadne-Izdvojeno

Grad Zadar: “Nemamo vremena za skeniraje Livakovićevog elaborata”

?BRANO BAÈIÆ, BOŽIDAR KALMETA, ZDRAVKO LIVAKOVIÆ, JOIP BORIÆ U PAGU
Foto: Ncs.hr

Iako smo u više navrata pisali o studiji koju je Grad Zadar tvrtki D&Z Zdravka Livakovića platio 2,8 milijuna kuna, iz gradske uprave i dalje ne žele dostaviti kopiju iste, što je protivno svim zakonima, pa i Zakonu o pravu na pristup informacijama. Naime, kako bi zadarska javnost mogla znati za što se točno utrošilo njihovih 2,8 milijuna kuna, elaborat bi trebao, na zahtjev, biti objavljen. Da stvar bude gora, spomenuta studija uopće nije konzumirana jer će se, prema podacima koje su objavili iz gradske uprave, unatoč tome što je silni novac potršen za izradu elaborata, ove godine raspisati identičan javni natječaj za nešto što je već plaćeno 2,8 milijuna kuna!

Iako je redakcija portala ZDNews.hr još 15. srpnja 2014. godine uputila zahtjev Gradu Zadru za dostavu kopije elaborata studije zadarske Rive, do elaborata još uvijek nismo uspjeli doći. U tome nas prijeći viša stručna suradnica Grada Zadra, Ivana Dadić (na koju nas je uputio Boris Artić), koja nam je odgovorila kako možemo doći na uvid u Grad i pogledati elaborat, ali kako njegovo objavljivanje nije moguće “zbog količine sadržaja”.

Prije nešto manje od tjedan dana, od Grada Zadra još jednom smo zatražili kopiju elaborata, ali ovaj put u digitalnom obliku ili na cd-u ili dvd-u, kako bi ionako prezaposlenim djelatnicima Grada olakšali posao. Unatoč zahtjevu da nam dostave skenirani dokument, bahatost onih koji odlučuju u ime Grada Zadra tu se očitovala do krajnjih granica. Naime, u pismu Ivane Dadić, stoji sljedeće:

Poštovani,

S obzirom na obim materijala, molimo vas da dođete na uvid te odaberete dijelove koje želite kopirati ili skenirati, jer je cijeli projekt zaista preopsežan i našim djelatnicima bi oduzelo previše vremena da ga skeniraju.

S poštovanjem,

 

Ivana Dadić

viša stručna suradnica za informiranje

 

Ured Grada

Grad Zadar

Narodni trg 1

23 000 Zadar

tel. 208-119

mob. 099/312-1075

Unatoč našem odgovoru kako želimo sve djelove elaborata, iz Grada Zadra daljnih odgovora nema.

Kalmeta puni gradsku upravu novim nepotrebnim kadrom

I dok Gradska uprava, otkako je Božidar Kalmeta postao gradonačelnik svakog dana broji sve veći broj nepotrebno zaposlenih, odnosno uhljebljenih, broji od dvjestotinjak zaposlenika, unatoč ukupnom dugu Grada Zadra, naprosto je nevjerojatan. I dok bi, po nekoj logici, veći broj zaposlenika s novinarskim pedigreom značio i bolji odnos s medijima, događase upravo suprotno. Naime, zaposlenici Grada Zadra očito su prezauzeti svojim “radom” pa nemaju vremena skenirati jedan elaborat. S druge pak strane, nama je naprosto nejpojmljivo da Grad Zadar uopće može dostaviti jedan ovakav odgovor. Unatoč činjenici kako je Grad Zadar prekršio Zakon o pravu na pristup informacijama, ovime zapravo pokazuju i nepoštivanje svojih građana koji imaju pravo na uvid spornog elaborata, odnosno studije. Portal ZDNews.hr u konačnici će, baš kao što je bio i slučaj sa ugovorom Ane Lovrin, elaborat objaviti. Samo je pitanje vremena kada. I to dobro znaju u Gradu Zadru.

Studija je preplaćena i pohranjena u sef?

Podsjetimo, taj javni natječaj D&Z dobio je u vrijeme mandata Živka Kolege. Livakovićeva tvrtka tada je dala prijedlog kako cijelu rivu riješiti za, vjerovali ili ne, 50 milijuna kuna. Do današnjeg dana, studija nije prezentirana javnosti na način da je svi građani mogu vidjeti, a u Glasnicima Grada Zadra, također se ista ne može pronaći. Na upit djelatnicima službe Grada Zadra, također nismo dobili odgovor može li javnost imati uvid u studiju koju je Grad 2009. godine platio nevjerojatnih 2,8 milijuna kuna. Kako doznajemo od izvora iz Grada Zadra, studija je pohranjena u sef, a punih pet godina nitko je nije niti jednom pogledao.





Related Articles

Back to top button