112ZadarZadne-Izdvojeno

Goran Perović Mungos, trgovac napadnut u Zadru zbog fiskalne blagajne: Ministre Liniću, nastavite s čišćenjem švercera s tržnica

ImageHandler.ashxProdavači voća i povrća na zadarskoj Gradskoj tržnici predvođeni Vedranom Uranijom, pravnim zastupnikom SSSH, s prosvjeda održanog u utorak uputili su zahtjev Slavku Liniću, ministru financija, za uvođenje poreznog paušala ili odgodu primjene fiskalnih blagajni na tržnici i ribarnici.

Nasuprot prosvjednika, na štandu Gorana Perovića Mungosa i njegove obitelji, građani su i tijekom štrajka ostalih prodavača mogli kupovali voće i povrće i pri tome dobivali fiskalni račun na kojemu je otisnuta vrsta voća, težina, cijena i ukupan zbroj s iznosom PDV-a.

Dok su piljari uglas vikali kako nemaju uvjeta za postavljanje fiskalnih blagajni, pet metara od njih demantirao ih je upravo štand obitelji Perović na kojem je ta ista blagajna uredno funkcionirala. Kupci su doslovno okupirali štand Perovićevih gdje su – valjda prvi put u životu – na tržnici dobili račun za kupljenu robu.

Mungosa – to mu je ratni nadimak koji je “zaradio” kao dragovoljac dok je od 1991. branio Zadar – dan ranije pretukli su ispred štanda upravo zbog toga, jer je želio raditi s fiskalnom blagajnom. Nije im, doduše, ostao dužan, i on i njegov sin, pa je izbila velika tučnjava u kojoj je Goran “zaradio” nekoliko vidljivih ogrebotina po licu.

Prešao mjeru

– U ponedjeljak oko osam sati dio piljara koji se bave prodajom voća i povrća i koji se nisu pripremili za prvi dan fiskalizacije, osjećali su se ugroženo i prosvjedovali su, te su zatvorili svoje štandove. Mi smo nabavili sve potrebne stvari za normalan rad i počeli prodaju, ne podržavajući nikakav nezakoniti rad. Nakon pola sata grupa tih nezadovoljnika uputila se prema mom štandu i jedan gospodin kojega iz viđenja poznajem, a čije je prezime Soldo koji ima štand bižuterije i zapravo nema veze s voćem i povrćem, počeo je prijetiti, glasno vrijeđajući mene, suprugu i moga sina – ističe Perović i dodaje:

– Ignorirao sam te prijetnje misleći da će se ispuhati i proći dalje, ali on nije stao na tome, već se približavao štandu i još pogrdnije vrijeđao. Ja i sin smo se tada okrenuli prema njemu i rekli mu da nas ostavi na miru. Na to nam je rekao da mi nećemo raditi čitavo lito, da nitko kod nas neće kupovati, da će nas satrati i krenuo je rukama prema meni. Možda i jesam tada naglo reagirao, ali činjenica je da sam čovjek koji je puno prošao u ratu i više se nisam mogao kontrolirati. Uzvratio sam, žestoko, na njegov pokušaj da me udari. Moj sin je pokušao smiriti situaciju, nakon toga je i on napadnut, nakon čega se i sam morao braniti.

Naš sugovornik ističe da se u Hrvatskoj 90 posto voća i povrća iz domaće proizvodnje trži na nezakonit način. Što bi značio porezni paušal, Mungos ne zna, samo želi da ga se zaštiti na način da ima jednaka prava kao i svi drugi.

 

Nelojalna konkurencija

– Pokušavao sam doći i do ministra Linića kojemu dajem za pravo. Smatram ga hrabrim čovjekom i dajem mu podršku da ustraje u svim stvarima, jer ja sam za uvođenje reda. Ako je jedan segment u neredu, čitav je sistem u neredu. Ako govorimo o rajčici, banani, bilo kojem voću i povrću, nad njim je obavezno primjeniti PDV od 25 posto, pa svaki krajnji kupac mora platiti taj porez i svi koji su prodali moraju obračunati taj porez. I to je bit svega. Moraju ga primjenjivati i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i trgovački centri – smatra Perović,

Mungos tvrdi da je na jednom skupu 2004. godine postavio pitanje tržnom inspektoru u vezi nelojalne konkurencije, na što mi je odgovoreno da oni nisu odavno bili u kontroli na tržnici.

– Želio bih da mi se konačno omogući legalan rad dostojan čovjeka, jer ja sam za pravdu i pravičnost. Moj nadimak je Mungos, s ponosom nosim to ime. Za sebe kažem da sam ranjen, a ne da sam invalid iako imam status ratnog vojnog invalida 30 posto. Nikad nisam tražio nikakve privilegije za sebe iz rata. Moja je obaveza da državi dam ono što joj pripada. S druge strane obaveza je države, a moje pravo, da me štiti kao i sve druge građane. Jedan veteran prvog svjetskog rata iz Francuske umro je u 101. godini, bio je dva puta ranjen, a u mirovinu je išao kao vlakovođa. Mislim da sam s tim puno rekao – zaključuje Mungos.

Nabijaju cijene, a porez ne bi plaćali

•• Zadarska tržnica i ribarnica već su dugi niz godina među najskupljima u Hrvatskoj, iako nitko ne zna točan uzrok tome, jer zaleđe obiluje izvanrednim voćem i povrćem, baš kao i akvatorij kvalitetnom ribom. Pa ipak, zadarska je tržnica skuplja od splitske, a od zagrebačkog Dolca i dvostruko, dok svježa riba u Zagrebu zna biti jeftinija od iste takve u Zadru iako sigurno nije ulovljena u Jarunu već u Novigradu.

U Zadru postoji uvriježeno mišljenje da tržnicu i ribarnicu kontroliraju šverceri. Zbog puno “ruku” u lancu preprodaje robe kupci plaćaju visoke cijene, a porez se pri tome – zamračuje. Izlike da na tržnici ne postoje uvjeti za fiskalne blagajne ili da prodavači ne znaju upravljati ekranima na dodir samo prikrivaju prave razloge bunta, jer primjerice mnogi štanderi nose skupe mobitele s istim ekranima i sasvim dobro barataju s njima.

Čak i uprava zadarske tržnice priznaje da se na samo 30 posto štandova prodaje voće i povrće neposrednih poljoprivrednih proizvođača koji ne moraju imati fiskalne blagajne. Svi su ostali zapravo “trgovine na otvorenom” koji prodaju robu s tuđih oranica i voćnjaka. To nije nezakonito, ali na to moraju platiti porez. Uvođenjem fiskalnih blagajni tržnice i ribarnice više ne može kontrolirati nekakav “don Corleone”, već država koja u svakom trenutku ima uvid u ulaz i izlaz robe, njeno porijeklo, te obračunati i naplaćeni porez. U pitanju su ovoga puta čiste, a ne “mokre” ruke.

‘Policija stigla kad je sve bilo gotovo’

•• Gdje je bila policija, zašto nije spriječila incident, pitali smo Perovića.
– Nažalost, mi smo od zadarske policije dobili prijavu za narušavanje javnog reda i mira iako smo mi zvali policiju, jer smo se branili na svom štandu. Ja sam branio život svoje žene, svoju robu i moj život, sin se sam znao obraniti. Nakon policijske prijave, zatražio sam razgovor kod nadležnih u policiji. Kod načelnika Nevena Paškalina nisam mogao dobiti termin, primio me njegov zamjenik koji mi je rekao da sam primjenio previše sile u samoobrani. Ja nisam policajac već običan građanin i ne znam što znači upotrijebiti previše ili premalo sile. Meni je žao što je izbila tučnjava, ali druge situacije nije bilo. Zašto nije policija došla ranije, ako se znalo za prosvjed? Svi su znali za to, okupljanje je trajalo najmanje 45 minuta, pa pitam načelnika zašto u to vrijeme niti jedna patrola, nijedan policajac nije uspio obavijestiti svoje nadležne da se okupljaju grupacije ljudi i da mogu izbiti neredi. Oni su došli tek kad je sve bilo gotovo – kaže Perović čija nam je supruga Anka rekla nam je kako su nakon odlaska novinara i policije, koji su pratili prosvjed u utorak, opet nastavljena dobacivanja i prijetnje prema njima.

Ista cijena od jutra do mraka

•• – Što se tiče cjenkanja, ovo je trgovački obrt koji ima fiksno utvrđene fiskalne cijene od jutra do mraka. Roba čija je cijena snižena ide na drugi štand i stavlja se pod drugu cijenu, također s odgovarajućom šifrom i to nije nikakav problem. Ja se samo nadam da ovaj moj pionirski pothvat neće biti “utopljen u revoluciji”, već da će me država zaštiti. Radim svoj posao i pošteno zarađujem svoj kruh. Porezna mi može ući u svakom trenutku, jer sam sve ove godine poslovala legalno. Ne nažalost i uspješno, u financijskim sam problemima i na Linićevoj listi, ali ne odstupam od toga da neću platiti – istaknula je Anka Perović.





Related Articles

Back to top button