ZadarZadne-Izdvojeno

General Gotovina primio povelju i zahvalio samo Davoru Arasu i vijećnicima iz 2001. godine

Nagrade Grada Zadra i Grb Grada Zadra zaslužnim građanima dodijeljene su na današnjoj Svečanoj sjednici održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu, a nakon gotovo 12 godina, povelju počasnog građanina i godišnju nagradu primio je general Ante Gotovina.

Na dodjeli su mu nagradu uručili tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta i predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras te sadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić i predsjednik vijeća Živko Kolega. General Gotovina za dodijeljenu povelju zahvalio samo Davoru Arasu i tadašnjim vijećnicima.

– Drago mi je da smo zajedno nakon 12 godina kako bi primio ovu povelju. Hvala tadašnjem predsjedniku vijeća Davoru Arasu i svim vijećnicima na ovom priznanju i čestitam svima vama koji ste primili nagradu ove godine, kratko je rekao Gotovina.

Ove godine nagradu za životno djelo primio je prof.dr.sc. Vjekoslav Jerolimov predsjednik Hrvatskog stomatološkog društva i dekan te Romano Bajlo, najtrofejniji zadarski veslač i trener u VK Jadran. Nagrade su primili i Ivo Nižić, djelatnik Kazališta lutaka Zadar, Erik Pavin, ugostitelj i humanitarac, muzikologinja Erika Krpan te Sveučilište u Zadru i Središnji crkveni gradski zbor. Grb Grada Zadra za iznimne rezultate dodijeljen je roniocu Božidaru Petaniju koji je osvojio 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah kao dio hrvatskog tima, Roku Žaji, učeniku Gimnazije Franje Petrića za iznimne rezultate iz matematike i logike te Društvu športske rekreacije „Loptica”. Na prijedlog gradonačelnika nagrađen je i redatelj Branko Lustig, zbog iznimnog doprinosa u promociji Zadra kao filmske destinacije.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Vjekoslav Jerolimov koji je rekao kako je ovo izniman trenutak i zahvalio se na časti koja mu je omogućena te prijateljima i institucijama koje su im davale podršku. Generalu Gotovini čestitao je na nagradama, ali i izvanrednim izjavama za javnost koje daje, a za kraj je rekao „Vivat, Crescat, Floreat!” odnosno „Neka živi, raste i cvijeta!”

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić posebno je pozdravio generala Gotovinu „pobjednika u ratu, pravednika u miru”, a napomenuo je kako svoj pogled s optimizmom upiremo ka budućnosti.

– Gospodine generale, radosni smo i presretni što ste nakon 11 godina patnje, progona i pritvora, slobodan čovjek, u svojoj slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj. Radujemo se Vašem dolasku u naš lijepi Zadar, ponosan grad čiji ste Vi počasni građanin. Obranili ste konačno sebe, ali i dignitet i dostojanstvo obrambenog Domovinskog rata, te Vam i danas u ime svih Zadranki i Zadrana, posebno branitelja i stradalnika, izražavam zahvalnost, privrženost i poštovanje. Zadar je u proteklim godinama, slobode i mira, ostvario impresivne rezultate: obnovljeno zadarsko sveučilište, izgrađen je niz vrtića, škola, uređena je i suvremeno opremljena naša bolnica. Imaju Zadrani i vrhunske sportske sadržaje na Višnjiku, novo Kazalište lutaka, zadarska kulturna povijesna baština obogaćena je nizom arhitektonskih rješenja poput Pozdrava suncu i Morskih orgulja, uređeni su i izgrađeni brojni gradski trgovi i šetnice, prometnice i sva ostala komunalna infrastruktura… Lice i izgled Zadra, gospodine generale, značajno se uljepšalo i promijenilo, ali duh ponosnog mediteranskog grada ostao je isti. Svoj posebni doprinos u razvoju Zadra, daju i ljudi koje danas, kao i svake godine, nagrađujemo i odajemo priznanje. Gradimo budućnost u slobodi i demokraciji, zaslugom svih koji su nam je omogućili, kazao je Vrančić koji je okupljenima rekao kako su tu i brojni projekti te da na osnovu toga svoj pogled optimistično upiremo ka budućnosti.

Uz brojne Zadrane, među gostima bio je i ministar obrane Ante Kotromanović, a izaslanica predsjednika RH bila je zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Svečanu sjednicu uveličala je i Josipa Rimac, gradonačelnica Knina te Jure Šundov, zamjenik gradonačelnika Splita te zastupnici Tomislav Karamarko te zadarski zastupnici.





Related Articles

Back to top button