GalerijeVijestiZadne-Izdvojeno

Gdje je novac?

imageSvjedočenjem svjedoka optužbe na splitskom Županijskom sudu počeo je dokazni postupak na suđenju fra Šimi Nimcu i Jasmini Bilonić. Najzanimljiviji su predstavnici crkvene vlasti generalni vikar Nadbiskupije splitsko-makarske don Ivan Čubelić i franjevački provincijal fra Joško Kodžoman.

Svjedočenjem svjedoka optužbe na splitskom Županijskom sudu počeo je dokazni postupak na suđenju fra Šimi Nimcu i Jasmini Bilonić. Najzanimljiviji su predstavnici crkvene vlasti generalni vikar Nadbiskupije splitsko-makarske don Ivan Čubelić i franjevački provincijal fra Joško Kodžoman.

Don Ivan Čubelić je u svom iskazu kazao kako je za prodaju zemljišta u Baškoj Vodi doznao iz medija, te da fra Šime Nimac nije, premda je morao, zatražio dopuštenje crkvenih vlasti za prodaju. Nadalje, don Čubelić je naglasio kako fra Nimac nije imao nikakvo pravo da tri puta podigne cjelokupan iznos od gotovo 10 milijuna kuna i s računa župe ga prebaci na privatan račun. Pozvao je sve da se nađu i ‘riješe problem’.

Franjevački provincijal fra Joško Kodžoman je imao sličan iskaz, za prodaju je doznao naknadno, kad već nije bilo novca na računu župe, a također je naglasio kako fra Šime Nimac nije imao nikakvo dopuštenje za prodaju zemljišta u Baškoj Vodi.

Nimac je optužen za zloporabu položaja i ovlasti jer je tvrtki Sunčani bast prodao gotovo 40.000 kvadrata crkvenog zemljišta u Bastu kod Baške Vode koja je bila u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije. Drugooptuženu bankaricu tužiteljstvo tereti za poticanje fratra na kazneno djelo jer je, kao tadašnja direktorica sektora privatnog bankarstva Splitske banke, Nimca nagovorila da podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun.

Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Na računu bankarice je naknadno pronađeno 2,3 milijuna kuna, no još se uvijek ne zna gdje je skriven ostatak novca.





Related Articles

Back to top button