IzdvojenoVijestiZadar

FOTO I VIDEO: Gori iznad Kožina i Dikla! [Razvoj situacije pratite iz minute u minutu ovdje]

Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Čitatelj ZADAR Newsa snimio video par kilometara od izlaza Benkovac na auto putu u smjeru Splita: 

 

Posted by ZADAR News / ZADAR Sport on Monday, 21 August 2017

Nema saznanja o navodnim ampulama s fosforom

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: “Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima”.

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. “Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio”, dodala je.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje. “Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara”, rekao je Šoša.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11,30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg, te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

Protupožarni avioni na najugroženijim područjima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Trenutno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz uzračne snage, na gašenju požara angažirano je i 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

U međuvremenu, izbio je novi požar na otoku Hvaru, gdje su upućena dva Canadaira CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV, navodi MORH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 243 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika Oružanih snaga, te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navodi se u priopćenju.


GORI IZNAD KOŽINA I DIKLA

16:40h – Prema najnovijim podacima s terena, požar gori iznad Kožina i Dikla. Požar gase dva airtractora.

 
Foto: Gori iznad Kožina, snimio čitatelj
Foto: Gori iznad Kožina, snimio čitatelj





Related Articles

Back to top button