ZadarZadne-Izdvojeno

FOTO EKSKLUZIV – Djelatnik Vodovoda: Pogledajte u kakvim neljudskim uvjetima svakodnevno obavljajamo nuždu!

0Tvrtka Vodovod d.o.o. Zadar, čiji je većinski vlasnik Grad Zadar sa 71,18% udjela, ima ozbiljnih problema sa sanitarnim čvorom, a prema svemu sudeći, trebat će intervenirati i sanitarna inspekcija. Naime, fotografije koje nam je dostavio jedan savjesni djelatnik Vodovoda, upućuju na logički zaključak kako prostorije Vodovoda na adresi Put Stanova 1, ne ispunjavaju ni minimum minimuma osnovnih higijenskih uvjeta te bi iste trebale biti zapečaćene po hitnom postupku!

– Kao što možete vidjeti u priloženim fotografijama, u ovim prostorijama nuždu vrše djelatnici Vodovoda. I ne samo da vrše nuždu, već se ovdje moraju umivati. Kažu da slika govori više od tisuću riječi, međutim, to našeg direktora gospodina Tomislava Mateka očito ne brine. Mislim da bi bilo dobro da sanitarna inspekcija posjeti prostorije Vodovoda. Strah nas je za naše vlastito zdravlje, kako djelatnika Vodovoda, tako i ostalih osoba koje, nažalost, moraju koristiti ovaj sanitarni čvor jer drugi ne postoji – kazao je djelatnik Vodovoda koji je želio ostati anoniman.

Podsjetnik na to što kaže Zakon o sanitarnoj inspekciji:

ZAKON

O SANITARNOJ INSPEKCIJI

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Zakonom uređuju inspekcijski poslovi, ustrojstvo i način rada sanitarne inspekcije.

Članak 2.

Sanitarna inspekcija obavlja poslove inspekcijskoga nadzora nad provedbom zakona i drugih propisa kojima se utvrđuje zaštita zdravlja ljudi i to na području: sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, proizvodnje i stavljanja na tržište hrane, uključujući i genetski modificiranu hranu i novu hranu te genetski modificirane organizme (u daljnjem tekstu: GMO), proizvodnje i stavljanja na tržište predmeta opće uporabe, proizvodnje, stavljanja na tržište i uporabe opasnih kemikalija, stavljanja na tržište i uporabe biocidnih pripravaka, zaštite od buke i zaštite od ionizirajućeg i neionizirajućeg zračenja. Inspekcijski nadzor iz stavka 1. ovoga članka obavlja se nad građevinama, postrojenjima, prostorom, prostorijama, uređajima, opremom i osobama koje obavljaju gospodarske djelatnosti i djelatnosti na području zdravstva, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi, ugostiteljstva, turizma, obrta i usluga, športa i rekreacije i prometa te na ostalim javnim mjestima.

Članak 4.

Poslove iz članka 2. ovoga Zakona sanitarna inspekcija obavlja u cilju i sa svrhom zaštite javnozdravstvenog interesa.
Javnozdravstveni interes ostvaruje se provedbom mjera i postupaka koji su usmjereni na zaštitu zdravlja populacije određenoga područja ili cijele države.

Članak 33.

Izvršno rješenje sanitarnog inspektora kojem je predmet nenovčana obveza i koje se prema naravi obveze može izvršiti neposrednom prinudom, izvršit će se pečaćenjem prostorija, postrojenja, uređaja i druge opreme ili na drugi pogodan način, bez prethodne primjene prisilnih mjera određenih Zakonom o općem upravnom postupku.

Ako se rješenje ne može izvršiti sukladno stavku 1. ovoga članka, sanitarni inspektor će prinuditi izvršenika na ispunjenje obveze novčanim kaznama.
Novčana kazna koja se na temelju stavka 2. ovoga članka izriče prvi put, izriče se u iznosu od 10.000,00 kuna za nadziranu pravnu, a u iznosu od 5.000,00 kuna za nadziranu fizičku osobu.

Svaka kasnija novčana kazna izriče se u istom iznosu.
Ako pravna i/ili fizička osoba ne plati izrečenu kaznu u ostavljenome roku, ista će se naplatiti putem nadležne porezne uprave Ministarstva financija.

1 2 3 4 5 689





Related Articles

Back to top button