IzdvojenoZadar

Fantomski mulići u uvali Maestral moraju se ukloniti po nalogu Kapetanije

U uvali Maestral netko je izgradio gatove i to Županijskoj lučkoj upravi ispred nosa, a nalogom inspekcije Lučke kapetanije oni će kao bespravne građevine biti uklonjene o trošku ŽLU.

Županijska lučka uprava, naime, gospodari svim lučicama, odnosno komunalnim vezovima. Međutim, nitko iz ŽLU nije bio pri inspekcijskom nadzoru, već predstavnici komunalnih redara kojima pomorsko dobro nije u opisu razno – raznih ovlasti bez pokrića.

U uvali Maestral, koja je dio famozne studije Nikola Bašića o uređenju priobalja od Vitrenjaka do Đige kod Maraske, godinama trunu stari drveni mulići. Netko je, mimo tog dugogodišnjeg plana “lungomare”, kojeg su trebale ostvariti gradska vlasta u suradnji s ŽLU, na svoju ruku napravio nove. Nevjerojatno je, kako nitko ne zna tko je uložio truda i novaca u ugradnju novih vezova, a nije radio po noći. Naprotiv, prijavili su ga građani. Što rade nadzornici Županije lučke uprave?

Evo, što smo dobili iz Ministarstva pomorstva o inspekcijskom nalazu iz Zadra:

„Postupanja nadležne pomorske inspekcije na dan 3. studenoga, 2016. godine, a temeljem prijave građana o ilegalnoj gradnji na pomorskom dobru, inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Zadar, u nazočnosti komunalnoga redara Grada Zadra, izvršio je inspekcijski nadzor pomorskoga dobra na poziciji luke otvorene za javni promet naziva „Maestral”, te je utvrđeno kako slijedi:

– u sjeverozapadnom akvatoriju luke „Maestral” izgrađen je infrastrukturni objekt tipa polu – montažni gatovi sačinjeni od „betonskih” upornjaka te drvenih nosača

– izgrađeno je ukupno deset upornjaka te je ugrađeno pedeset metara (dužnih) drvenih nosača

Provedenim inspekcijskim nadzorom nije bilo moguće utvrditi počinitelja, odnosno, izvođača infrastrukturnoga zahvata te je Županijskoj lučkoj upravi Zadar, kao tijelu koje upravlja lukom (predstavnici ŽLU nisu nazočili provođenju nadzora), naloženo službenim Rješenjem o uklanjanju bespravne gradnje poduzeti mjere kako bi se u žurnome postupku uklonila navedena bespravna gradnja, za koju je utvrđeno da predstavlja ugrozu sigurnosti sudionika u pomorskoj plovidbi.

Prema zaprimljenom očitovanju Županijske lučke uprave Zadar resorno Ministarstvo obaviješteno je o pokrenutome postupku pripreme Javnoga natječaja za odabir izvođača radova na uklanjanju predmetnoga bespravno izgrađenog infrastrukturnog objekta.





Related Articles

Back to top button