ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Sa starim kombijem prošli su put kao deset “đireva” oko Ekvatora

_ime_i_igor_2_1405677028Jedriličari Sv. Krševana Šime Fantela i Igor Marenić vratili su se sinoć iz Atene s brončanom medaljom koju su u utorak osvojili u Ateni na Europskom prvenstvu klase 470.

Iz Atene do Zadra vozili su 30 sati. Toliko dugo je trajalo i putovanje njihovim starim kombijem i u grčku prijestolnicu. Kod Zagreba su na brojčaniku zabilježili 403 000 odvoženih kilometara. Kao da smo deset puta napravili đir oko Ekvatora, precizirao je Igor Marenić, inače diplomirani inženjer geodezije.
Ali kao vrhunski jedriličar prihvaća i ulogu vozaču. – Takav je to sport i naš život. Navikli smo već, istaknuo je Igor.
Po povratku su, dodaje Šime, spavali na jugu Srbije. Naravno u kombiju koji je već godinama njihova „kuća putujuća”.
Naporniji je bio povratak, jer se tada, po riječima Fantele, osjeti onaj fizički umor, nakon stresa od regate.

Zna ponekad biti teško voziti, s tim smo se pomIrili, to je dio našeg posla. Nema drugog načina, dok se ne nađu bolja rješenja. Preostaje nam jedino boriti se unutar našeg budžeta. Tako nam je najlakše kao sportašima, ispričao je Šime Fantela danas u eteru Radija 057.
Na pitanje kako su putovale posade iz Velike Britanije i Austrije, koje su osvojile zlato i srebro, Šime kaže kako im nije u naravi da se uspoređujemo s njima.
– Da tako razmišljamo ne bi daleko stigli, ustvrdio je kormilar trofejnog zadarskog dvojca. .
Upornost u jedrenju, koje je specifično zahtjevan sport, također je već izražena karakteristika Fantele i Marenića.

– Regata je duga. Sedam dan traje, a svih sedam dana treba ostati koncentriran. Svaki dan je različit. Treba na to biti pripremljen Navikli smo i čekati ako je bonaca, promjenu vjetra i na puno različiti situacija. Imamo iskustvo, tu je naša snaga, navodi 28-godišnji Fantela i priznaje kako se nakupi umor kada se regata završi.-  Tijelo daje signale i treba mi nekoliko dana da se „rekuperam” dodaje Šime.
Početkom kolovoza „svjetski putnici” lete za Rio de Janeiro.

Tamo je test regata za Olimpijske igre 2016. godine. -Idemo isprobati polje, vidjeti kakvi su uvjeti tamo. Doći će krema klase, najavio je Igor.
Svi koji ciljaju na medalju već su bili tamo i već su u prednosti u odnosu na dvojac JK sv. Krševana.- Vidjet ćemo kako to izgleda, nadopunjuje ga Šime.

Međutim, zadarski jedriličari ne bi išli u Brazil da tamo nemaju prijatelja Brazilca koji ih je pozvao u svoju kuću da mu budu gosti.
– Posudit će nam brod za vrijeme regate, bez naknade, tako da ćemo pokušati proći uz manje troškove. Uostalom kao i ostatak sezone kada smo jedrili na Svjetskom kupu u Kini i Australiji. Jedino tako možemo preživjeti, inače nismo konkurentni ostalima, kazat će  diplomirani ekonomist Šime Fantela.

U Ateni 2002. nastupili na Eurolimp regati. Bila je to naša prva međunarodna regata u klasi 470. Kuma jedrilice nam je bila, tada trostruka svjetska prvakinja Sofia Bekatorou, i to nam je bila velika čast, obzirom da smo bili početnici i da smo tada imali po 16 godina. Gušt nam se vraćati se u Ateni. Bili smo i u veljači, kada smo na njen poiticaj snimili edukativni DVD namijenjen jedriličarima klase 470, podsjetio je Igor Marenić

 





Related Articles

Back to top button