ZadarZadne-Izdvojeno

EKSKLUZIVNO: Ovo su tajni ugovori Božidara Kalmete i Ane Lovrin vrijedni stotinjak tisuća kuna!

Božidar Kalmeta i savjetnica Ana Lovrin (Foto: Zadarski list)
Božidar Kalmeta i savjetnica Ana Lovrin (Foto: Zadarski list)

Iako je redakcija portala u više navrata od Grada Zadra tražila uvid u ugovore koje je Grad Zadar, odnosno Božidar Kalmeta osobno potpisao s Anom Lovrin, do današnjeg dana isti nam nisu bili dostupni.

Lagali i skrivali ugovore

Anamarija Musa, prva hrvatska povjerenica za informiranje, iz istoimene agencije, tako je u više navrata od Grada Zadra zatražila da nam iste ugovore dostavi, međutim, Grad Zadar se tjednima oglušivao na iste, legitimne i legalne zahtjeve.

A da je ZDNews.hr bio u pravu od prvog dana otkako je ugovor s Anom Lovrin razotkriven, potvrdio je danas i službeni Grad Zadar, dostavivši nam tako, po usmjerenju gospođe Muse, iste ugovore iz kojih je razvidno da Ana Lovrin preko, ako je vjerovati izvorima iz Gradske uprave, fiktivnih ugovora “savjetuje” pročelnike koji već imaju svoje zamjenike!

Posipanje pepelom Mirjane Zubčić i Gradske uprave i – slanje ugovora!

Nakon što su se posuli pepelom, gore spomenute ugovore jutros su iz Grada dostavili na način da je Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje – priznala da u Gradu Zadru nisu poštovali zakon. Prema dostupnim informacijama, e-mailove iz Gradske uprave, posebno s informacijama i kopijama ugovora, Ivana Dadić ne smije slati novinarima bez odobrenja pročelnice Mirjane Zubčić.

Evo i službenog e-maila:

Poštovani,

Nakon što smo zaprimili mišljenje Povjerenice za pravo na pristup informacijama vezano uz vaše pritužbe, postupajući po njenom naputku dostavljamo vam ugovore koje ste tražili, uz izuzeće osobnih podataka.

S poštovanjem,

Ivana Dadić

viša stručna suradnica za informiranje

Ured gradonačelnika

Grad Zadar

Narodni trg 1

23 000 Zadar

Lagali građane: Ugovori od 10, a ne 5 tisuća kuna. Što rade pročelnici i pravna služba Grada Zadra? Koga savjetuje Ana Lovrin?!

Samo jedan ugovor između Grada Zadra i Ane Lovrin ne postoji, već se radi o više ugovora, od kojih je samo jedan na iznos od 5 tisuća kuna, a ostali – čak 10 tisuća kuna. I dok je činjenica da se Kalmeta razbacuje novcem građana Zadra, postoji i ona druga – što rade pročelnici i pravna služba Grada Zadra, odnosno što rade svi koje gospođa Lovrin savjetuje, i to za čak 10 tisuća kuna po ugovoru?!

Nije joj dosta ni 9 tisuća kuna saborske mirovine

Ugovori su potpisani na način da Božidar Kalmeta osobno, u ime Grada Zadra i Ana Lovrin, koja je inače u povlaštenoj saborskoj mirovini (ima približno 9 tisuća kuna mirovine), potpisuje ugovore o djelu u iznosima od 10 tisuća kuna.

Fiktivni ugovori, slični županici Sisačko-moslovačkoj Marini Lovrić Merzel?

Prema izvorima iz Gradske uprave, doznajemo kako Ana Lovrin ugovore ne ispunjava na način kako je propisano ugovorima, već se radi o fiktivnim ugovorima, na način na koji je “operirala” i Sisačko-moslovačka županica, Marina Lovrić Merzel.

Bezuspješno pokušali sakriti ugovore

A kako su iz Gradske uprave pokušali prikriti ugovore, manipulacijama zakona, pročitajte u e-mailu kojega nam je 15. travnja 2014. poslala Ivana Dadić.

Poštovani gospodine Bajlo,

Sukladno Vašoj elektroničkoj komunikaciji vezanoj uz Vaše upite o gospođi Ani Lovrin, pravnoj savjetnici zadarskoga gradonačelnika te Vašem članku objavljenom na portalu Zdnews pod nazivom “Kalmeta je prekršio zakon – ugovor grada Zadra I Ane Lovrin mora biti javan” ponovno Vam odgovaramo na iste, jer se stječe dojam da govorimo o istoj stvari, ali se ne razumijemo bas najbolje.

Na Vaš elektronički upit od 19.ožujka 2014., sukladno čl.20 Zakona o pravu na pristup informacijama, poslali smo Vam Odluku gradonačelnika kojom gospođu Anu Lovrin imenuje savjetnicom za pravna pitanja. U odluci je točno i precizno naveden iznos mjesečne naknade koju će gospođa Lovrin dobivati za svoje intelektualne usluge i naveden je posao koji će za potrebe grada obavljati.

S obzirom da ste profesionalni novinar i dobro poznajete Zakon o pravu na pristup informacijama, sasvim Vam je jasno da dokument koji ste tražili i dobili sadrži i podatke na temelju kojih Vam je tijelo javne vlasti ( u ovom slucaju Grad Zadar ) na temelju istog Zakona, a u skladu s čl. 15 st. 4. tu informaciju djelomično imalo zakonsko pravo i uskratiti u tom obliku. No,zbog dobre suradnje i u dobroj vjeri smo Vam je dali, naravno smatrajući kako nema potrebe da se pozivamo na čl. 5. st.7. Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno da ga provodimo u smislu čl.16.st.2. Isto tako smo u dogovoru s gospođom Lovrin odlučili ne inzistirati na čl.15.st.4.

Iako ste legitimno koristili čl.18. st.1., st.2 Zakona o pravu na pristup informacijama, ignorirali ste st.3. tog istog članka i zaboravili na postojanje čl.20. Ni na tomu nismo inzistirali, jer vjerujemo da se kod Vas u ovom slučaju dogodio previd.

Isto tako, molimo Vas da nam precizirate je li Vasa elektronička komunikacija s nama od 4. travnja 2014. novi zahtjev ili se radi o zahtjevu za dopunom informacije koji ste nam poslali 19. Ožujka 2014.

Ljubazno molimo da, ako smatrate potrebnim, ponovite zahtjev u skladu s cjelovitom zakonskom procedurom.

S poštovanjem,

Ivana Dadić

viša stručna suradnica za informiranje

 

Ured gradonačelnika

Grad Zadar

Narodni trg 1

23 000 Zadar

Ugovori su konačno dostupni javnosti zahvaljujući ZDNews.hr-u!

Kako izgledaju ugovori između Grada Zadra i Ane Lovrin, možete vidjeti klikom ovdje!





Related Articles

Back to top button