Zadar

Duško Polovina (SDP), Rudolf Dvorski (MODES), Enio Meštrović (NL Konji) i David Lekaj (NHS) zadovoljni rezultatima ankete; HDZ i Akcija Mladih odbili komentirati!

Reprezentativna anketa provedena na 1151 ispitanika koju je ekskluzivno proveo portal ZADAR News, pokazala je kakav bi omjer snaga bio u Gradskom vijeću Grada Zadra 2017. godine nakon održavanja lokalnih izbora – ukoliko bi sve stranke na izbore izašle samostalno.

Sama anketa i grafički prikaz baziran je na statistici onih stranaka i nezavnisnih lista koje su po izboru čitatelja dobili više od 5% te je nakon tog izračuna formirana lista sa statistikom koja je vidljiva na grafikonu.

Prema rezultatima, HDZ-u bi pripalo 11 vijećnika, SDP-u 9, MODES-u, Akciji Mladih i NL Konji 3, te HNS-u 2 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Zadra koje broji 31 vijećnika.

anketa4

polovina
Duško Polovina Lungo

Duško Polovina Lungo, kao član SDP-a i opetovani kandidat za predsjednika te stranke na državnoj razini nedavno je pozvao Sabinu Gasovac da podnese ostavku s mjesta predsjednice GO SDP-a Zadar. Danas je Polovina za portal ZADAR News prokomentirao je rezultate svoje stranke koja bi, ako je suditi po rezultatima, dobila 9 Gradskih vijećnika.

– Anketa kao i svaka druga. Izbori uvijek kažu svoje i demagoški ne nagađaju. Ipak, da bi ti netko dao glas za pobjedu, osim što trebaš biti uvjerljiv, iza svojih riječi moraš stajati ma što god te to koštalo. Ljudi biraju na razne načine i traže nova lica kao iglu u plastu sijena, a ako im je riješenje svojih problema blizu, stalno se traži mrak u svijetlosti umjesto obratno, pa ti se u međuvremenu i pomuti um. Stara izreka kaže da um klade valja i kad snage nemaš. Moj osobni fokus je isključivo na mlađoj populacij,i a koliko vidim, oni mii  vjeruju. Nadam se da ih neću razočarati ako dođem u priliku da odlučujem o njihovom, odnosno našem boljem sutra – kaže Polovina.

Rudolf Dvorski, Foto: ZDNews.hr
Rudolf Dvorski, Foto: ZADAR News

Rudolf Dvorski, čija bi novoosnovana stranka MODES prema anketi ZADAR News-a dobila 3 Gradska vijećnika nije krio svoje zadovoljstvo rezultatima:

– Iako možda ankete ne daju uvijek pravi uvid, mogu reći da sam zadovoljan jer su birači očito prepoznali MODES kao stranku kojoj je društveni interes u prvom planu, te kao stranku koja je u političku scenu grada Zadra uvela realne a ne deklarativne promjene.

Uvjeren sam da će do lokalnih izbora podrška još i više rasti jer bez obzira na okolnosti nećemo odustati od borbe za bolji život svih naših sugrađana – kazao je dvorski za ZADAR News.
 
David Lekaj, Zadar
David Lekaj, Zadar
David Lekaj, predsjednik Odbora za gospodarstvo HNS-a zadarske županije također ne krije zadovoljstvo prvom anketom uoči lokalnih izbora 2017.:
 
– Anketa je doista reprezentativna po pitanju ukupnog broja glasova, pa su time i rezultati pokazatelji određenih trendova i time sam zadovoljan. Ono što bih istaknuo je da izborni rezultati u konačnici ovise o kapacitetima organizacije. Tu je HNS tradicionalno u prednosti i očekujem između 4-5 mandata u Zadru, jer smo jedina stranka, uz HDZ i SDP, koja ima stranačku infrastrukturu na terenu, ali i konkretne rezultate od POS-a i infrastrukturnih projekata, zakonskih inicijativa kao što je prijedlog Izmjena zakona o koncesijama hotelskih plaža itd. Prema tome 4-5 vijećnika/ca može i mora biti dostpni cilj novog vodstva HNS-a u Zadru – tvrdi Lekaj.
 

enio2Enio Meštrović, šef zadarske nezavisne liste Konji napominje kako je sve u terenskom radu.

– Po meni je anketa realna, ali je pitanje hoće li naši glasači izaći na izbore za razliku od stranačkih vojnika HDZ-a i SDP-a koji redovito izlaze na izbore. Mi iza sebe imamo mlade i pametne ljude i vjerujem da će nas doći podržati u svibnju 2017. – kaže Enio.

HDZ i Akcija Mladih odbili komentirati rezultate ankete

Iako smo u više navrata pokušali doći do komentara ankete, iz HDZ-a i Akcije Mladih nisu odgovarali na naše upite.

Evo kako su u anketi prošle i ostale stranke/nezavisne liste koje nisu prošle izborni prag od 5%:

Reformisti – 0.78%
HČSP – Hrvatska čista stranka prava – 0.61%
HSP – Hrvatska stranka prava – 0.52%
HSP dr. Ante Starčević – 1.56%
HSP 1861 – Hrvatska stranka prava 1861 – 1.04%
HSS – Hrvatska seljačka stranka- 2.09%
HSLS – Hrvatska socijalno liberalna stranka – 1.56%
Nezavisna lista Reno Sinovčić – 0.7%
Nezavisna lista Đani Bunja – Loza – 1.22%
HSU – Hrvatska stranka umirovljenika – 2.09%
BUZ – Blok umirovljenika zajedno – 1.82%
ZELENI – 1.74%
A-HSS – Autohtona Hrvatska seljačka stranka – 1.56%
A-HSP – Autohtona Hrvatska stranka prava – 1.48%
ORAH – 1.13%
DSU – Demokratska stranka umirovljenika – 1.91%
SHZ – Stranka hrvatskog zajedništva – 1.3%
SDSS – Samostalna demokratska srpska stranka – 1.65%
HRAST – 1.56%
Laburisti – 2.17%
Za niti jednu od ponuđenih opcija – 7.56%





Related Articles

Back to top button