ZadarZadne-Izdvojeno

Drugima otocima milijunski iznosi, zadarskim 125.000 kuna!

TKON - IZ ZRAKAOd 26 projekata na otocima koje će financirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, samo je jedan iz Zadarske županije – obnova društvenog doma za mlade u Ugriniću u Općini Tkon. Za taj projekt država će izdvojiti 125.420 kuna, što je 0,79 posto od ukupnog iznosa od 16 milijuna kuna koliko je MRRFEU osiguralo za otoke, a matična Općina dodat će još 50.000 kuna. Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, koji je u ponedjeljak u Splitu potpisao ugovor o sufananciranju, više je nego zadovoljan. To više što je i lani Tkon dobio 800.000 kuna, čime su financirali obnovu Centra za kulturu i gradnju mrtvačnice.

– Znam da ima mnogo nezadovoljnih i siguran sam da su svi prijavljeni projekti bili dobro pripremljeni i iznimno bitni za razvoj naših malih otočnih sredina. Budući centar za mlade u Ugriniću imat će 150 metara četvornih, vjerujem da ćemo do jeseni riješiti svu potrebnu administraciju, raspisati natječaj za izvođača te do sljedćeg proljeća završiti to što smo i naumili, kazao je Mušćet, s kojim mišljenje o pravednoj raspodjeli novca iz Potprograma razvoja jadranskih otoka ne dijele u svim otočnim tijelima i sredinama.

Natječaj za Potprogram jadranskih otoka raspisan je u veljači bez ikakve najave, i to na rok od samo dva tjedna, što je već tada kod nekih pobudilo sumnje u pogodovanje, a LAG Mareta zbog toga je i pismeno prosvjedovao u Ministarstvu.

– Po objavi natječaja bili smo neugodno iznenađeni vrlo kratkim rokom za prijavu s obzirom na to da je riječ o infrastrukturnim projektima, prihvatljivošću pojedinih ulaganja te kriterijima bodovanja projekata. Prilikom ocjenjivanja projekata najveći doprinos bodovanju nose razvojno-geografski kriteriji, čak 40 posto, najveći naglasak stavljen je na indeksu razvijenosti općina i gradova te na udaljenost otoka od kopna. Upravo je to problematično jer indeks razvijenosti daje potpuno pogrešnu sliku razvijenosti otoka, što je dodatno izraženo kod malih otoka koji administrativno pripadaju gradovima na kopnu, dok udaljenost pojedinog otoka do najbliže brodske luke na kopnu uopće ne govori o njihovoj razvijenosti i potrebi za ulaganjima u osnovnu i malu infrastrukturu. Odgovor ministarstva smo dobili, međutim, on zorno pokazuje nepostojanje sluha za probleme otoka, kao i pomanjkanje političke volje za stvarni i uravnoteženi razvoj svih naših otoka. Također smatramo sramotnim da se takvi programi donose bez provođenja konzultacijskih procesa sa zainteresiranim stranama, odnosno s budućim korisnicima potpora za financiranje, objašnjava Marija Kuljerić, voditeljica LAG-a.

Unatoč kratkom roku, jedinice lokalne samouprave sa zadarskih otoka (Ugljan, Pašman, Pag…) prijavile su deset projekata. No, kako smo već naveli, prema kriterijima MRRFEU-a, zadovoljio je samo jedan. Mladena Lucina, koji je s Općinom Preko prijavio projekt obilježavanja maslinskih putova i biciklističkih staza Oleum Liburnicum, rezultati natječaja neugodno su iznenadili.





Related Articles

Back to top button