ZadarZadne-Izdvojeno

Dragan Ranj: Nisam se prodao, najviše me iznenadilo vrijeđanje mojih SDP-ovaca

Ante Rubeša
Ante Rubeša

Ponukan pisanjima u medijima te istupima pojedinaca vezanim za nedavno konstituiranje vijeća MO Brodarica a u kojima se moje ime spominje u nečasnom kontekstu prodaje i izdaje, moram iznijeti javnosti činjenice koje se prešućuju.

Na gradskom odboru SDP-a na kojem je dogovarano koaliranje s AM u Brodarici, Ričinama i Novom Bokanjcu, jasno sam obrazložio zbog čega na konstituirajućoj sjednici MO ne mogu svoj glas dati AM na čelu s Antom Rubešom. Osoba koja kontinuirano blati svakoga tko mu ne ide „niz dlaku“, naziva vlast fašističkom, a nas „komunjare s pet bunara” i jadnim plaćenim slugama ne može biti koalicijski partner socijaldemokratkoj opciji. Ne manje važan razlog je (ne)rad Ante Rubeše kao predsjednika MO Brodarica u prošlom mandatu. Na konstituirajućoj sjednici izabran je jednoglasno, a moj prijedlog da za potpredsjednika izabaremo najiskusnijeg vijećnika dr Želimira Maštrovića odbacio je riječima da „ne želi surađivati s komunistima”. To je bilo iznenađenje za sve, a pogotovo nas koji smo već u više mandata bili vijećnici i uvijek smo imali skladne odnose u cilju rada za dobrobit mještana Brodarice.

Nakon konstituiranja odbora, Ante Rubeša potpuno je privatizirao prostoriju MO Brodarica za svoje osobne i „komercijalne” potrebe. Prevario je sve nas i sve one koji su očekivali da MO radi u službi mještana. U četiri godine mandata nije sazvao niti jedan sastanak, radio je sve na svoju ruku. Svi koji žive na Brodarici imali su priliku vidjeti za što je sve služio službeni prostor MO Brodarica. Osobno sam na ovakvo ponašanje u više navrata upozoravao i gradsku vlast i svoju stranku. No bez ikakvih reakcija. Bilo je očito potrebno da Ante Rubeša osvoji mandat u gradskom vijeću pa da cijeli grad vidi karakter i metode ovog mladog čovjeka.

Iz ovih razloga ja nisam mogao dati svoj glas za AM i za tu moju odluku znao je i SDP i AM. Predlagao sam i da ostanem neutralan i u više navrata sam tražio da se AM i HDZ dogovore bez mene. Premda sam bio izložen pritiscima i uvredama vodstva zadarskog SDP-a i AM-a, smatram da je najvažnije da mjesni odbor napokon započne raditi svoj posao, po statutu i pravilniku, jer mu je to i svrha. Kod prvog pokušaja konstituiranja vijeća nisam mogao biti prisutan zbog bolesti. Pola sata uoči druge sjednice razgovarao sam s predstavnicima AM no ponovno bez rezultata.

Na samoj sjednici predstavnik HDZ-a predložio je svog člana, a Ante Rubeša, koji čak nije smio ni biti nazočan sjednici (gradski vijećnik ne može biti član MO-a!) već je morao svoje mjesto prepustiti drugom članu s liste, predložio je svog. U tom trenutku, vidjevši da nema dogovora, odlučio sam se, za neke možda skandalozan i nedemokratski, ali za mene, koji sam gledao samo interese mjesnog odbora Brodarica i da se prekine samovolja Ante Rubeše u njemu, logičan potez — predložio sam sebe kao kandidata. Na pitanje da li je moguće da odbor ima dva potpredsjednika mi je odgovoreno da nema zakonskih prepreka s obzirom na veličinu mjesnog odbora. Moja ideja je bila da ja budem predsjednik prvu godinu, da postavimo stvari u odboru na svoje mjesto, a da nakon te prve godine prepustim predsjedanje onom potpredsjedniku (HDZ ili AM) koji se pokaže u svom radu i brizi za rad odgovorniji i aktivniji. Ističem da nikakve političke trgovine prije sjednice nije bilo, mada je odmah nakon objave rezultata tajnog glasanja to odmah prostrujalo gradom. Ante Rubeša je već u prostorijama Grada počeo vikati i vrijeđati, a nakon toga desio se i incident na Narodnom trgu. Ne znam na koji sam ja to način pogodovao HDZ-u ako sam ja, kao član SDP-a postao predsjednik najvećeg gradskog mjesnog odbora u gradu? Komentari da sam se prodao su toliko gnjusni da ih ne želim uopće komentirati. Oni više govore o onima koji su ih dali.

Nakon sjednice otišao sam u prostorije SDP-a gdje sam prenio rezultate s konstituiranja vijeća. Kao stanovnik Brodarice uvjeren sam da sam ispravno postupio, ne želeći niti u jednom trenutku nanijeti štetu svojoj stranci. Koalicijski dogovor s onima koji su nas najgrublje politički etiketirali, a u mjesnom odboru Brodarica provodili svoju samovolju radi svojih osobnih interesa za mene je bio neprihvatljiv.

Sve objede koje sam nakon toga doživio od strane čelnika zadarske organizacije SDP-a ne želim komentirati.

Dragan Ranj.





Related Articles

Back to top button