ZadarZadne-Izdvojeno

Dr. Karlo: Mladi liječnici moraju moći podnijeti 24-satni rad ili nisu za ovaj posao

Primorsko-goranska-zupanija-gubi-34-obiteljska-lijecnika_ca_largeZbog 24-satnog liječničkog dežurstva na hitnom prijemu, zadarski specijalizanti podnijeli su predstavku ravnateljstvu zadarske bolnice s molbom da se vrijeme kontinuiranog rada na  ovom užurbanom i stresnom odjelu smanji na 12 sati. Požalili su se kako ne stižu posvetiti se svojim primarnim specijalizacijama, ali i kako je 24-satni rad u kojem dolazi do gubitka koncentracije i usporavanja misaonih radnji potencijalno opasan kako po njih same tako i pacijente.

Molba nije uvažena, a dr. Robert Karlo, pomoćnik sanacijske upraviteljice, govori nam i zašto:

karlo_1377796077 Dr. Karlo: U životu ću 7 punih godina provesti u bolnici i ne bunim se

„Mladi kolege trebaju znati jednu stvar; ako su izabrali ovaj poziv i rade u bolničkom sustavu, moraju moći podnijeti napore. Ako se nekomu to ne sviđa, trebao bi dobro razmisliti prije negoli traži specijalizaciju. Uvažavam njihovo demokratsko mišljenje, ali moraju naučiti što znači biti liječnik u bolnici. Ja godišnje dva mjeseca provedem ovdje, pa kada to preračunate, u svom radnom stažu punih 7 godina provest ću u bolnici. No, ne bunim se, ja sam to izabrao!“ – kaže dr. Karlo uz napomenu kako se u zadarskoj bolnici samo poštuju norme propisane kolektivnim ugovorom, a nerijetko se izlazi u susret specijalizantima, osobito obiteljskim ljudima i mladim majkama.

Nisu morali raditi u bolnici, mogli su ostati u obiteljskoj medicini

„Mnogi misle da je vani bolje, no grdno se varaju. Neki su naši liječnici otišli u inozemstvo i vidjeli da ako je redovno radno vrijeme od 8 do 16, nema odlaska kući prije 18 sati. Mnogi provedu u bolnici 24 sata bez da im se plati. Oni na to ne gledaju tragično, već shvaćaju kao priliku da se što bolje educiraju. Naši mladi specijalizanti, ponavljam, moraju biti svjesni kakav su poziv odabrali. Na kraju krajeva nisu trebali ići na specijalizaciju, već korektno odraditi prvu smjenu u ambulanti u sklopu primarne zdravstvene zaštite“ –  zaključuje dr. Karlo.





Related Articles

Back to top button