112Zadne-Izdvojeno

Došli na kućni prag baki s pitanjem je li glasovala

policija3Načelnik općine Polača bit će poznat tek 9. lipnja – izbori će se, zbog viška listića, ponoviti na biračkome mjestu u Polači.

Od tri biračka mjesta u općini Polača (Kakma, Polača i Jagodnja Gornja), upravo na biračkome mjestu u Polači ima najveći broj birača, zbog čega je rezultat izbora 9. lipnja posve neizvjestan.

Nakon drugog kruga obrađeni su podaci s dva biračka mjesta, što čini 172 biračka listića – po tom uzorku dosadašnji HDZ-ov načelnik Viktor Prtenjača gubi (44,77 posto) od nezavisnog Josipa Kulaša (54,07 posto). Drugim riječima, Prtenjača je dobio 77 glasova, a Kulaš 93.

Ako se uzme u obzir da je u prvom krugu u općini Polača na glasovanje izašao 861 birač, a nepotpuno obrađeni drugi krug donio je rezultate glasovanja tek 172 birača, jasno je da broj obrađenih listića u drugom krugu nije dovoljan za ozbiljnije prognoze. Na biračkim mjestima u Kakmi i Jagodnji Gornjoj ukupno ima 510 birača, a samo na biračkome mjestu u Polači upisano je 1206 birača.

U prvom krugu za Prtenjaču je glasalo 418 birača, a za Josipa Kulaša 290. Viktor Prtenjača je inače nakon prvog kruga izbora činio „trojac” s Kristijanom Kapovićem i Željkom Baradićem – oni su, među 22 kandidata za drugi krug, jedini nakon prvog kruga imali više od 48 posto osvojenih glasova birača.

Kolika je u Polači bila borba za svaki glas svjedoči i policijska intervencija u mjestu na dan izbora, oko 21.30 sati: desetak osoba ušlo je u dvorište 32-godišnjaka i tražilo njegovu baku, da ju pitaju je li glasala! Kako ukućani nisu htjeli pozvati 81-godišnjakinju u dvorište, nastala je vika i vrijeđanje, pa je intervenirala policija.

Iako neće utjecati na konačan rezultat, izbori u Polači ponavljaju se i za župana. U prvom krugu je Stipe Zrilić u Polači dobio 497 glasova, a Renata Sabljar Dračevac 181 glas.





Related Articles

Back to top button