ZadarZadne-Izdvojeno

DORH traži sudskim putem od Tankerkomerca milijunsku naknadu za Marinu Zadar

tankerkomerc24.12.06.Državno odvjetništvo je dobilo parnicu radi upisa pomorskog dobra i brisanja nezakonitog upisa Tankerkomerca na nekretninama u marini u Zadru od 1997. do 2011. godine, a po okončanju te parnice na nekretninama predmet spora upisano je pomorsko dobro, informacija je iz Županijskog državnog odvjetništva. Upis pomorskog dobra umjesto vlasništva Marine Zadar jedan je od uvjeta turske Dogus grupe koja želi preuzeti Tankerkomerc.

Još uvijek se vode dva spora kojima Republika Hrvatska potražuje od Tankerkomerca naknade za korištenje pomorskog dobra bez pravne osnove u marini u Zadru, jedan pokrenut 2010., a drugi 2012. godine. Dogus grupa ima svoj prijedlog kako riješiti plaćanje koncesijske naknade koja iznosi više od 12 milijuna kuna, a to je nešto što može riješiti samo ministar Slavko Linić.

Za marinu u Velom Ižu pokrenut je spor 2011. kojim se također traži utvrđenje i upis pomorskog dobra te brisanje nezakonitog upisa vlasništva Tankerkomerca, predaja u posjed i isplata naknade za neovlašteno korištenje pomorskog dobra, koji također nije okončan.

Uz odgovor ovog državnog odvjetništva kao nadležnog državnog odvjetništva, dodajemo, da je Državno odvjetništvo, u okviru svoje nadležnosti, u nekoliko navrata dostavljalo svoja pravna mišljenja o imovinskopravnim odnosima vezano uz marinu Zadar, nadležnom ministarstvu, a posljednje je dostavljeno sredinom kolovoza 2013. godine; dok je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u zastupanju Republike Hrvatske poslalo očitovanje u postupku predstečajne nagodbe nad Tankerkomercom te je prijavilo tražbine Republike Hrvatske vezano uz korištenje pomorskog dobra u marinama Iž i Zadar., navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Lidija Vitaljić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.





Related Articles

Back to top button