112ZADAR SportZadne-Izdvojeno

DORH: Podignuta optužnica protiv Giuseppea Giergije i Dina Perovića

Giuseppe Giergia i Dino Perović (Foto: Zadarski list)
Giuseppe Giergia i Dino Perović (Foto: Zadarski list)

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1937. (Giuseppe Giergia) i 1967. (Dino Perović) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, i to prvookrivljenik za počinjenje tog kaznenog djela iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 2. i 4. u svezi čl. 61. Kaznenog zakona, a drugookrivljenik za to kazneno djelo iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 2. i  4. KZ-a. (8. 7. 2013.)

Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. kao direktor  sportske udruge (7. prosinca 2012. preoblikovana u sportsko dioničko društvo), u namjeri da se u znatnoj mjeri okoristi ta udruga; protivno odredbama Statuta udruge prema kojem je bio dužan ostvarivati financijski plan skrbeći o namjeni i pravilnosti uporabe sredstava; odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja obavljena prema inozemnim agencijama za rate ugovora o profesionalnom igranju te nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza. Na toj su osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava obračunavani umanjeni iznosi poreza i doprinosa na te obveze čime je oštećen proračun Republike Hrvatske za ukupan iznos od oko 15,981.150,00 kuna.

Drugookrivljenika se tereti da je od 19. lipnja 2009. do 28. veljače 2010., kao predsjednik iste udruge, u namjeri da se u znatnoj mjeri okoristi ta udruga; protivno odredbama Statuta udruge prema kojima je bio  odgovoran za pravilan i zakonit rad kluba te dužan zatražiti prethodnu suglasnost Upravnog odbora prije svakog plaćanja iznosa većeg od 75.000,00 kuna; odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočne porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja obavljena prema inozemnim agencijama te nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza. Na toj su osnovi prilikom podnošenja godišnje porezne prijave obračunavani umanjeni iznosi poreza i doprinosa na te obveze, čime je oštećen proračun Republike Hrvatske za ukupan iznos od oko 1,090.140,00 kuna.

Slijedom navedenog, okrivljenike se tereti da su oštetili proračun Republike Hrvatske za ukupno oko 17,071.290,00 kuna.





Related Articles

Back to top button