VijestiZadne-Izdvojeno

Do posla u Zadru najteže dolaze prodavači, ekonomisti, pravnici i profesori

teacher-effectivenessUvijek iznova slušamo kako do posla najlakše dolaze inženjeri strojarstva, elektrotehnike, inženjeri građevinarstva, magistri farmacije, liječnici opće prakse, IT stručnjaci…

No, malo kad se priča o tomu što učiniti ako nismo bili te sreće za smo se pravodobno odlučili na školovanje za neko od danas deficitarnih zanimanja.

Upisne kvote u školama i na fakultetima, unatoč upozorenjima kako su neprilagođene potrebama tržišta rada, ostaju iste.

Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje, prema službenim podatcima iz Odjela za analitiku i statistiku najteže do posla dolaze prodavači. Njih je na burzi trenutačno 1.089.

Iako je sezona počela i pojačano je zapošljavanje u sektoru ugostiteljstva, mnogo je i nezaposlenih konobara (255) i kuhara (203).

Najviše ekonomista i komunikologa

Evidentan je i suficit ekonomske struke. 231 ekonomski službenik evidentiran je na Zavodu, dok diplomirani ekonomisti pripadaju skupini najsuficitarnijih visokoškolskih zanimanja. Njih je ovdje čak 129.

S diplomom fakulteta teško je pronaći posao i diplomiranim komunikolozima, kojih je prijavljeno 75.

Diplomiranih je pravnika, pak, 50.

Najviše učitelja razredne nastave

Među suficitarna zanimanja, posebno u Zadru kao gradu s Filozofskim fakultetom, spada i dio prosvjetne struke. Naviše je prijavljenih učitelja razredne nastave (58), odgojitelja predškoske djece (57), profesora hrvatskog jezika (38), engleskog jezika (32) i povijesti (21).

Medicinari – Europa ih traži, u Hrvatskoj nemaju perspektive

Dok su najtraženija zanimanja u inozemstvu u prošloj godini između ostalih bila medicinska sestra i njegovatelj, oni koji se nisu odlučili za odlazak van zemlje trbuhom za kruhom a životno su se opredijelili su se za ova humana zanimanja, mogli bi samo tvoriti službenu statistiku burze. U Zadru je prijavljeno 76 nezaposlenih njegovatelja i 60 medicinskih sestara/ tehničara.





Related Articles

Back to top button