ZadarZadne-Izdvojeno

S dionicama Tankerske spasili smo Brodoremont

Sindikalni povjerenik Nauta Lamjane Mario Košta nije previše iznenađen podmetanjima od strane “grupe bivših djelatnika“ koji su izravno Uskoku u Zagreb podnijeli prijavu protiv njega.
Prozvali su ga glavnim krivcem za stanje u kojem je sada Nauta Lamjana jer da je Košta kao predsjednik Nadzornog odbora bio gospodar života i smrti u škveru do 2000. godine a sada vodi igru kao sindikalist u korist Tanerske plovidbe, te da su “jadnici“ koji su vodili škver zadnjih deset godina nastojali ispraviti njegove loše poslovne poteze, a nisu uspjeli pa je došlo do stečaja.

– Iz NO-a sam otišao prije nego što je firmu preuzeo Walter Wolf koji ju je kupio za samo jednu kunu. Potvrdu da je stanje firme sasvim dobro dao mu je ovlašteni sudski vještak, inače vrlo poznat u cijelom slučaju oko Nauta Lamjane zadnje desetljeće, objašnjava Košta.

– U vrijeme dok sam bio u NO-u nismo napravili nikakve dubioze, štoviše ponosan sam što smo nakon godinu dana nerada škvera 1997. ponovno pokrenuli proizvodnju. Jesam li se što okoristio vidi se po tome što mi je imovina ista kao prije 15 godina.

A što se tiče dionica Tankerske plovidbe, njih smo dobili u okviru programa sanacije koju je provodila Vlada izravno iz državnog portfelja. Da te dionice nisu došle ne bi se uspjele izmiriti obveze prema radnicima ni prema dobavljačima, a u to smo vrijeme obavili složene remonte brodova Tankerske plovidbe što nas je držalo desetak godina, objašnjava Košta na koji je način u posjed tadašnjeg Brodoremonta došlo 32 tisuća dionica Tankerske plovidbe.

Zaklada koju su zaposlenici Tankerske osnovali otkupila je kasnije te dionice, a mnogi koji su nakon 2000.godine preuzeli ugljanski škver žalili su za tim jer su u vrijeme najviše kotacije te dionice vrijedile više od 200 milijuna kuna.
– Mi tim dionicama nismo slobodno raspolagali, bile su vezane projektom sanacije, no pomogle su nam da opstanemo, a sad mi se to prebacuje kao neki krimen, čudi se Košta koji će o prijavi protiv sebe izvijestiti Državno odvjetništvo jer ima svu dokumentaciju.





Related Articles

Back to top button