ZadarZadne-Izdvojeno

Dašak Egipta u Zadru leži tužan, a mogao bi biti fenomenalna turistička atrakcija!

Foto: ZDNews
Foto: ZDNews

Sfinga u Hrvata? Nisam znao da leži u jednom od najljepših dijelova Zadra, Brodarici, samo nekoliko metara od mora.

A kako bih i znao kada je skrivena, napuštena, zaboravljena. Nema je u turističkim katalozima niti postoje organizirani posjeti, a nema je ni na Facebooku. Zadarska je sfinga u ilegali. Trebate je pronaći sami ili uz pomoć domaćina. Iako je već deset godina u mirovini, ugledni zadarski fizijatar dr. Želimir Maštrović (75), koji je iz hobija proučava cijeli život, čim je podigao telefonsku slušalicu, odmah mi je rekao:

– Idemo! Nije važno što je vani 37 stupnjeva, čekam vas pred kućom!

Trenutak kasnije već smo bili u automobilu, a dr. Maštrović mi je sa suvozačkog sjedala objašnjavao kako stići do Ville Attilije, jedne odnajstarijih kuća u Brodarici.

Kapa za 40 stupnjeva

Dok se spuštamo do uvale Dražanica vela, govori mi da s profesorom Seferovićem priprema knjigu “Potraga za magijom davnih dana”o povijesti ovog dijela grada. Zanimalo me kako sfinga u Zadru!

– Zbog ljubavi. Ona je simbol vremena u kojem se ljubav iskazivala egzotično. Zadarski konzervator i slikar Giovanni Smirich sagradio ju je 1918. u perivoju ispred vile, koju je sam osmislio u neoklasicističkom i romaničkom stilu. Spomenik je njegovoj prerano preminuloj supruzi Attiliji, po kojoj je nazvao i kuću, a s kojom je imao petero djece – govori pokazujući na svoju šiltericu, koja štiti od sunca do 40 stupnjeva. Taman smo tu na granici.

– Što sve neće izmisliti – kažem mu smijući se.

– U ono je vrijeme u Europi bio zanos egipatskom faraonskom kulturom. Zamislite, čak se i Dioklecijan, dvije tisuće godina prije, divio i za njega staroj egipatskoj kulturi, pa je na splitskom Peristilu dao isklesati dvije male sfinge – kaže Maštrović dok se parkiramo pred vilu.

Rijetkost je vidjeti ih uopće u Europi, a naša je najveća na Starom  Kontinentu! Dašak Egipta u Zadru leži tužan, a mogao bi biti fenomenalna turistička atrakcija. Izgleda impozantno.

Skriveno blago

– Prvi sam je put vidio kao petogodišnjak, 1945. Vrt je bio labirint zelenila, u perivoj smo ulazili sa strahopoštovanjem i osjećali se kao Alisa u zemlji čuda – prisjeća se. – Tada je bila još netaknuta, imala je kamenu glavu i betonsko tijelo. Na prsima je reljef orla, a u rukama je držala bodež od betona. Između prednjih pandža imala je malo jezero, s kaptiranom podzemnom vruljicom, tekuću vodu na putu u more u kojoj su plivale crvene ribe. Evo, kao da ih danas vidim.

Uz nju se vežu brojni zadarski misteriji. Uvriježeno je da je ne treba uvrijediti niti reći o njoj išta loše. Raspredale su se razne priče: po jednoj, sfinga ima lice gospođe Smirich koja je bila toliko ružna da joj je suprug sfingu napravio iz osvete.

– Radila je mašta, no to nije točno. Postoje fotografije na kojima se vidi da je Attilia bilaljepotica. Druga legenda kaže kako unutar sfinge postoji soba sa stolcima i stolom za sastanke, a treća da je unutra skriveno blago… – govori dr. Maštrović.

Je li tko razriješio misterij?

– Kopali su nekoliko puta, i to s bočnih strana, kako bi došli do blaga, ali našli su samo kamenje. I odustali – kazuje liječnik, koji je u sedmom desetljeću otvorio portal Zadarska Brodarica, koji ima više od 200.000 posjeta iz cijelog svijeta.

A što će biti sa sfingom? Do prije pet godina su se oko nje okupljali narkomani, područje je očišćeno, ali i dalje izgleda otužno.





Related Articles

Back to top button