112Zadne-Izdvojeno

Daniel Robnik uhićen u istrazi oko prijenosa novca iz crkvenog fonda

Daniel Drobnik, vlasnik Luka Zadar d.o.o. (Foto: Dnevnik.hr)
Daniel Drobnik, vlasnik Luka Zadar d.o.o. (Foto: Dnevnik.hr)

Točno prije godinu dana Daniel Robnik, u čijem je vlasništvu Taxi Plus Maribor, postao je većinski vlasnik Luke Zadar, a zbog te transakcije jučer je uhićen zajedno s još jednim slovenskim i hrvatskim državljaninom u akciji Kaznenog Nacionalnog ureda za istrage. Robnik je, piše slovenski Dnevnik, pri puštanju iz pritvora izjavio kako ga raduje što će u istrazi dokazati svoju nevinost.

Robnik se našao u istrazi zbog 15 milijuna eura kredita preko crkvenog fonda Zvon2 koji je završio u stečaju, a dio velikog novca u dionicama zadarske Luke. Stečajna upraviteljica Vida Gabreca pokrenula je akciju prikupljanja potraživanja oštećenih vjerovnika. U ovom slučaju na iznos od 19.2 milijuna eura (kredit plus kamate).

Pa je tako u registru Luke upisana zabilježba o podignutoj tužbi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu u veljači ove godine.
Predlagatelj je Zvon Dva Holding Finančna družba, d.d. – v stečaju, zastupan po stečajnoj upraviteljici Vidi Gaberc, koja je opunomoćila Zajednički odvjetnički ureda Rikarda Perković & Sanja Perković, radi utvrđenja ništetnosti pravnih poslova.

Dakle, sumnja se kako je novac s kojim je Robnik kupio dionice zadarske Luke nestao iz stečajne mase fonda mariborske nadbiskupije. Akcija agilne stečajne upraviteljice da taj novac pronađe izvan granica Slovenije urodila je jučerašnjom zaplijenom i uhićenjem.

Zaplijenjena je dokumentaciju o kreditima (Zvon dva) iz 11 stanova, posudbi novca u Hrvatskoj putem kojeg je izvršen prijenos na dionice Luke Zadar, navodi se u slovenskom Delu.  Za prekršaj izigravanja vjerovnika nosi kaznu do pet godina zatvora.

Luka Zadar ima temeljni kapital od 21,2 milijuna kuna. Vlada im je u veljači odobrila koncesiju na daljnjih 25 godina. Za direktora je imenovan diplomirani pravnik iz Zagreba Jurica Kešina, koji je i stečajni upravitelj.

Otkud mu novci?

 

Otkud slovenski taksist u zadarskoj tvrtki Luka, pitanje je koje je lani intrigriralo hrvatsku javnost On je preko svoje tvrtke Duliculo, registrirane u Hrvatskoj, otkupio potraživanja slovenske tvrtke I.J. Storitvea prema Manusu – kojem je osnivač Veljko Bubić, A on je pak kupio većinski paket dionica od petorice velikih dioničara Luke, domaćih ljudi, od kojih je samo jedan još zaposlenik Luke. Osnivač tvrtke Manus, prema registru varaždinskog Trgovačkog suda je upravo I.J. Storitve, a direktor tamošnji odvjetnik Domagoj Krpina.





Related Articles

Back to top button