KORNATSKA TRAGEDIJA Obitelji stradalih vatrogasaca: Mesić je o svemu odlučivao!
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 6.3.2012 u 15:14.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Obitelji vatrogasaca stradalih na Kornatu zatražile su u utorak u nastavku suđenja Draženu Slavici izvođenje devet novih dokaza i ispitivanje novih jedanaest svjedoka, među kojima i bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića.

Kako su naveli u podnesku kojeg su uputili sudu, Mesić je tada sukladno zakonskim ovlastima o svemu odlučivao, pa tako i o slanju bojne za specijalna djelovanja na Kornat, o djelovanju vojske na Kornatu, kao i o slanju kanadera u Grčku.

- Jedan dio prijedloga smo usvojili, a o drugom ćemo odlučivati „u hodu“, tijekom glavne rasprave - kazao je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.

Osim bivšeg predsjednika, roditelji su zatražili i saslušanje Đure Poldrugača, tadašnjeg ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i njegovog zamjenika Damira Truta.

Oni bi trebali govoriti o strukturi i hijerarhiji u vatrogasnoj zajednici, odnosima između Mladena Jurina, Tomislava Vuke i Dražena Slavice, te o ovlaštenjima glede spašavanja između DUZS-a, MORHA-a i MUP-a.

U novim dokaznim prijedlozima roditelji su zatražili da se od MORH-a pribave podaci jesu li i kada izuzete SARPP kazete iz tri helikoptera koji su sudjelovali u akciji spašavanja na Kornatu, te na koji način se sa njima postupalo.

To utemeljuju na činjenici da je svjedok Miroslav Kovač najprije iskazao da su vrpce iz tri helikoptera kritičnog dana vađene i dostavljene institucijama koje su to tražile, da bi naknadno sudu uputio dopis da kazete nisu vađene.

Od MORH-a se također, među ostalim, traži i podatak o imenu i prezimenu osobe koja je kobnog dana radila na kontroli radara PIPIN jer je evidentiran razgovor da je „ono što se na radaru vidi i ono što se od pilota čuje potpuno različito“.

U dopisu je zatraženo i preslušavanje većine tonskih zapisa jer se, smatraju roditelji, u kronologiji koja je sastavljena navode netočne i neprovjerene informacije.

Butorović: Nikada u životu nismo vidjeli ništa slično
U nastavku suđenja danas je svjedočio Filip Butorović, letač u helikopteru H-202 koji je kobnog dana sa GSS-om izvlačio ozlijeđene vatrogasce s Kornata. U trosatnoj akciji, sa mjesta nesreće do obližnjeg maslinika, u dva navrata izvukli su četiri vatrogasca. Jedan od vatrogasaca, za kojeg misli, da je bio Frane Lučić, je nakon slijetanja u maslinik ušao u helikopter i tražio „duvan“.

„Nikada u životu nismo vidjeli takav prizor i trebalo je vremena da dođemo sebi i donesemo odluku. U dogovoru sa GSS-om odlučili smo da se vatrogasci izvuku konopom na centralnoj bravi i da se potom transportiraju u maslinik“ kazao je Butorović koji se nije mogao sjetiti tko ima je naredio da se nakon što su poletjeli prema Kornatu vrate po pripadnika GSS-a.

Sovulj: Vatrogasce koji su sa nama krenuli u pomoć na Kornat, iskrcali u Zemuniku
Letač helikoptera H-213, Josip Sovulj posvjedočio je kako je njegova posada po bojnu za specijalna djelovanja odletjela kobnog dana oko 23 sata na Trsat pokraj Rijeke i potom ih iskrcala oko ponoći na Kornat.

„Nakon što smo oko 17 sati dobili poziv za intervenciju na Kornatu, na heliodrom u Šibeniku smo sletjeli oko 18 sati gdje smo ukrcali šest vatrogasaca. Njih smo potom iskrcali u Zračnoj bazi Zemunik, te smo nakon toga krenuli po ozlijeđene vatrogasce na Kornat. U dva smo navrata po dvoje vatrogasaca iz maslinika prevezli do Zemunika, izjavio je Sovulj koji nije znao objasniti zbog čega su iskrcali vatrogasce koji su krenuli u pomoć iskrcali u Zemuniku, kao ni činjenicu da je helikopter H-213 jučer prvi put spomenut na suđenju. Dosad se mislilo kako su u akciji spašavanja sudjelovala četiri helikoptera H -202, H-204, te H-212.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.