Stranke ne mogu u prostore mjesnih odbora
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 5.3.2012 u 17:41.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Ispred zatvorenih prostorija Mjesnog odbora na Bilom brigu HNS-ovci su održali sastanak s tridesetak građana i to zato što je gradska uprava odbila njihovu molbu za korištenje prostora Mjesnog odbora.

Zbog „sastanka na otvorenom“ odlučili su gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću uputiti zahtjev da konačno raspiše izbore za Vijeće Mjesnog odbora kako bi se „prostor Mjesnog odbora stavio u funkciju i na raspolaganje građanima“. U tom gradskom kvartu još uvijek nije konstituirano Vijeće MO jer se stranke ne mogu oko toga dogovoriti.

- Iz gradske uprave su nam u telefonskom razgovoru kazali da nam ne mogu osigurati ključ prostorija MO - pojasnila je Vesna Sabolić, predsjednica županijskog HNS-a.

- Točno je, ogranak HNS-a je tražio korištenje prostorija Mjesnog odbora, ali smo mi njihov zahtjev odbili jer smo dosada odbijali sve takve zahtjeve upućene iz više političkih stranaka. Naš je stav da se prostorije mjesnih odbora ne mogu koristiti za stranački rad - kazala nam je Dolores Grdović-Kalmeta, gradska pročelnica za lokalnu samoupravu, dodajući kako brojne udruge i građani, od umirovljenika do dobrovoljnih davatelja krvi, uredno i bez teškoća koriste prostorije mjesnih odbora.

Dežurni referenti
S obzirom da vijeća mjesnih odbora nisu konstituirana na Bilom brigu i na Voštarnici, pročelnica navodi da su iz gradske uprave u svaki od ta dva kvarta poslani referenti koji u prostorijama mjesnih odbora dežuraju od osam do 16 sati, pa su građani preko njih u kontaktu s gradskom upravom.

- Uostalom, sve političke stranke imaju svoje stranačke prostorije, mahom u središtu grada, pa nema razloga da se ovakvi skupovi ne održavaju u njihovim prostorima - zaključuje pročelnica Grdović-Kalmeta.

Stranke u Zadru koriste preko 600 kvadrata gradskih poslovnih prostora i to potpuno besplatno. U rujnu prošle godine, za takvu su se praksu konačno zainteresirali i državni revizori, pa su zatražili mišljenje Ministarstva uprave.

- Korištenje poslovnog prostora bez naplate smatra se donacijom, a to nije dopušten način financiranja i suprotan je zakonu - odgovorio je u svom dopisu tadašnji ministar Davorin Mlakar.

Pročelnica Grdović-Kalmeta nije željela komentirati taj stav bivšeg ministra. Okupljene građane s Bilog briga muče problemi s kanalizacijom i smanjen broj crpljenja crnih jama, devastirani prostori u blizini osnovne škole, a gradonačelnika su podsjetili na neostvareno obećanje o uređenju igrališta uz školu.

Vrančić: Neću raspisati izbore

- Ne znam ništa o zahtjevu HNS-a za korištenje prostorija MO Bili brig. Nove izbore neću raspisivati jer još uvijek stojim na poziciji da bi se stranke trebale dogovoriti oko konstituiranja Vijeća, jer je to bolje nego Grad opterećivati novim financijskim izdacima za ponavljanje izbora - izjavio nam je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.