Dr. Dželalija: Mišje groznice nikad nije bilo u Dalmaciji, niti će je biti
Piše: Marija Knežević, Zadarski list | Objavljeno 3.3.2012 u 15:11.
Anonimna Zadranka tvrdi kako je u blizini jednog zadarskog trgovačkog centra leglo miševa koji po danu, a posebno nakon što sunce zade skaču naokolo, penju se po aluminijskim konstrukcijama i okupiraju okolni prostor centra
ZDNews.hr

Foto: Zadarski list


U redakciju Zadarskog lista stigao je anonimni poziv u kojem nas je mještanka gradske četvrti Arbanasi upozorila na problem s kojim se "njeni prijatelji i ona svakodnevno susreću". Ona, naime, tvrdi kako je u blizini jednog zadarskog trgovačkog centra leglo miševa koji po danu, a posebno nakon što sunce zade skaču naokolo, penju se po aluminijskim konstrukcijama i okupiraju okolni prostor centra. Osim toga, navodno se šire i na susjedna dvorišta i domaćinstva budući u kretanju nemaju prepreke.

Panični poziv zaključen je još alarmantnijom tvrdnjom - netko od njenih poznanika zbog gorenavedenog se - zarazio mišjom gripom.

Zato smo nazvali dr. Borisa Dželaliju, voditelja Zaraznog odjela Opće bolnice Zadar.

- Da vam odmah kažem, mišje gripe u Hrvatskoj nikad nije bilo, nema je sad, a prilično sam uvjeren da je nikad neće ni biti. Jedini slučaj kada se mišja gripa spustila malo južnije imali smo 2002. godine. Tada je zabilježen jedan slučaj u blizini Gračaca, ali ne prema zadarskoj već prema ličkoj strani. A i tu se dogodilo da se čovjek najvjerojatnije zarazio dok je bio u posjeti rodbini na Plitvicama, objasnio nam je Dželalija.

Dodao je i kako je "najplodnije" mjesto za razvoj mišje groznice u Hrvatskoj Slavonija odnosno područje oko mjesta Ivankovo, te Gorski kotar, dok Dalmacija to nije zbog niskih tempetarura koje ne pogoduju širenju groznice.

Nakon ove dojave ipak ostaje onaj dio o velikom broju miševa koji se kote oko posjećenog trgovačkog centra, kao i činjenica kako mišja groznica nije jedina bolest koju prenose ovi glodavci.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.