Biskupi: Ne kupujte nedjeljom
Piše: Irena Frlan, Zadarski list | Objavljeno 1.3.2012 u 16:58.
ZDNews.hr

Koristi od nedjelje nemaju ni radnici ni poslodavci, tvrde sindikalisti (Foto: Sergej DRECHSLER)


Poštujte radnice i radnike i ne kupujte više nedjeljom! To je osnovna poruka Komisije "Iustitita et pax" Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koja je u izjavi pozvala vjernike i ostale građane da se od nedjelje, 4. ožujka, pridruže akciji Europskog saveza za nedjelju koja okuplja sindikate, političke stranke, udruge i crkve oko zahtjeva za poštovanjem nedjelje kao dana počinka za sve.

"Komisija poziva hrvatske građane, navlastito kršćane, da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom, te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece. Jer ti zaposlenici i posebice te radnice - majke, sestre i kćeri mnogih - u taj dan odmora neće biti sa svojima i zbog njihove odsutnosti njihovi će domovi zjapiti prazni, sivi i sumorni. Stoga, kupovanje nedjeljom svojevrsni je oblik licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima", poručili su iz tog biskupskog tijela.

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišević voljela bi, kaže, da poziv uspije, ali nije optimistična da će građani pokazati solidarnost. Mišević tvrdi i da od rada nedjeljom u današnjim okolnostima nemaju koristi ni radnici niti poslodavci.

- Prema informacijama koje mi dobivamo, promet u trgovinama nedjeljom vrlo često ne pokriva ni elementarni trošak rada nedjeljom, pa se poslodavcima zapravo ne isplati. A ne isplati se ni radniku jer mu poslodavac jučer nije htio, a danas nema otkud platiti rad nedjeljom, ističe naša sugovornica.

Mišević smatra da je dužnost izvršne vlasti da osigura poštovanje zakona bez iznimke, pri čemu misli na obvezu poslodavaca da plate rad nedjeljom i blagdanima. No, dodaje i da je kupovna moć građana sve manja pa "možete biti otvoreni 24 sata dnevno 365 dana u godini, ali ljudi neće kupovati ako nemaju novca". S takvim se stavom slaže i biskupska komisija koja također upozorava da radnicima u trgovinama često nisu plaćeni prekovremeni sati i rad nedjeljom i blagdanima.

Tvrde, nadalje, da se nedjelja kako-tako poštovala "čak i u doba komunističke diktature", a da se dolaskom demokracije očekivalo da će poštivanje nedjelje postati pravilom. "Ali svjedoci smo da se pred naletom neoliberalne pohlepe razara i nedjelja, i to u našoj domovini, gdje se 91 posto građana izjašnjava kršćanima", navode u izjavi, prozivajući i Ustavni sud da je, "pred pritiskom trgovačkih lanaca popustio", dopustivši poslodavcima sami određuju radno vrijeme trgovina što ugrožava prava i zdravlje građana.

U biskupskoj komisiji ne protive se određenoj fleksibilnosti u turističkim područjima, ali smatraju da se u Hrvatskoj širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati nedjeljom i blagdanima. No, potvrđuju da se za slobodnu nedjelju bore i zbog prava vjernika da idu na misu. Na kraju su pozvali kršćanske i katoličke saveze i udruge, te sindikate i stranke da se pridruže Europskom savezu za nedjelju. "Uvjereni smo da će to biti snažno svjedočenje solidarnosti sa žrtvama diktature profita, a za vjernike istovremeno i djelotvoran i autentičan znak korizmenog odricanja", poručili su u izjavi.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.