Počela prodaja terena za gradnju ‘solarke’ u Stankovcima
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 26.2.2012 u 14:18.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Općina Stankovci raspisala je natječaj za prodaju skoro četiri hektara terena u poslovnoj zoni na kojoj bi se trebala izgraditi najveća solana elektrana u Dalmaciji. Prodaju se 38.283 četvorna metra po početnoj cijeni od 5 eura za četvorni metar, s tim da ponuđač mora uplatiti kunu jamčevine za četvorni metar.

U biti je na taj način formalizirana ključna etapa u realizaciji novog projekta u jednoj od najboljih poslovnih zona u Dalmaciji.

- Tvrtka koja želi graditi solarnu elektranu snage oko 2 megavata ima već prethodnu suglasnost Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva u kojoj piše da u roku od 36 mjeseci moraju dostaviti lokacijsku dozvolu i potvrdu HEP-a da su povlašteni proizvođači. Natječaj za prodaju zemljišta je u biti formalna stvar, jer se već sve unaprijed zna zato što je izdana samo jedna prethodna suglasnost. Ako se ti uvjeti ne ispune, na redu su drugi zainteresirani, kaže načelnik Željko Baradić.

U uvjetima natječaja navedeno je kako je zemljište namijenjeno za sunčanu elektranu instalirane snage veće od 30 kW, što neupućeni mogu protumačiti kao da se tu možda radi o golemom terenu za malu elektranu. No riječ je u ovom slučaju o tome da se po dosadašnjim propisima razlikuju kategorije solarnih elektrana po veličini, a da je maksimalno dopuštena instalirana snaga elektrane od jednog megavata. U pripremi je, naime, promjena propisa koja bi omogućila instaliranje puno većih solarnih elektrana, pa se na ovaj način u biti skraćuje vrijeme čekanja.

U Stankovcima vjeruju da će do vremena okončanja postupka natječaja biti promijenjen i uvjet prema kojem će se moći graditi veće solarke. Uskoro će krenuti postupak prodaje i drugog odnosno trećeg energetskog polja u zoni Stankovci prema ranije utvrđenom planu za gradnju solarnih elektrana. Ukupno se predviđa da će se u ovoj poslovnoj zoni na 64 hektara proizvoditi čak 20 megavata struje.

Za gradnju ovih solarki zainteresirane su dvije tvrtke - “Solarna avenija” koja ima sjedište u Stankovcima, a u biti se radi o zagrebačkoj tvrtki, te zadarska tvrtka “Senega”, koje prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju.
- Nadamo se da će nakon postupka prodaje terena, koji će potrajati nekoliko mjeseci, biti poznato na koji će se način moći graditi veće solarne elektrane nego po dosadašnjim propisima - kazao nam je Zdenko Zrilić, vlasnik zadarske “Senege”.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.