‘Liburnija’ najbliža poskupljenju usluga zbog rasta PDV-a
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 26.2.2012 u 14:16.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Direktori gradskih poduzeća ovog su tjedna pozvani na razgovor u gradsku upravu gdje su od gradonačelnika Zvonimira Vrančića dobili zadatak analizirati poslovanje svojih trgovačkih društava u uvjetima povećanog PDV-a, ali i smanjenja izdvajanja za zdravstvo u drugoj polovini godine. Vrančić je u nekoliko navrata obećavao Zadranima da komunalne usluge neće poskupljivati, pa se ni sada ne upušta u predviđanje hoće li do toga doći jer želi pričekati rezultate analiza po gradskim tvrtkama čiji će direktori potom pojedinačno s njim razgovarati o daljnjem poslovanju.

Povećanje PDV-a ni na koji način neće utjecati na poslovanje “Vodovoda” koji ionako sav novac prikupljen od PDV-a samo prosljeđuje državi, a od svih zadarskih komunalaca “Liburnija” je najbliža mogućnosti poskupljenja usluga. - Zbog povećanja PDV-a, mi ćemo ove godine imati oko 600.000 kuna manji prihod, ali nas puno više od uvećanja poreza pogađa rast cijena nafte - kaže direktor “Liburnije” Edvin Šimunov i obrazlaže da je od siječnja 2006. godine gorivo skočilo za 30 posto. Za gorivo je “Liburnija” 2009. godine trošila 9,8 milijuna, godinu dana poslije 11,3 milijuna, a prošle godine čak 13,8 milijuna kuna.

- “Liburnija” se financira od cijene svojih usluga i dotacijama Grada Zadra, pa rješenje može biti jedino poskupljenje ili povećanje dotacija. Ali, s povećanjem cijena treba biti oprezan jer to istovremeno nosi i rizik od slabije prodaje karata, pa je teško precizirati sve efekte eventualnog poskupljenja - kaže oprezni Šimunov.

Uza sve to, “Liburnija” je od Grada Zadra lani trebala dobiti 11 milijuna subvencija, ali joj je iz gradske blagajne isplaćena samo polovina tog iznosa. Ipak, prošlu je godinu “Liburnija” okončala s dobiti od oko 50.000 kuna. Poslovni plus od 29.221 kunu ostvarit će i “Nasadi” koji, najavljuje direktor Hrvoje Grdović, neće dizati cijene grobljanskih usluga formiranih prije 12 godina.

- Grad neće povećavati svoju dotaciju “Nasadima”, pa nam preostaje samo štednja i novo smanjivanje troškova. Oko 60 posto našeg prihoda ostvarujemo na tržištu (pogrebna oprema, cvjećarnice, rasadnik) i tu se može očekivati porast cijena za onoliko koliko je povećan PDV, kaže Grdović. - Još ne znamo točno kako ćemo nadoknaditi rast PDV-a, jer bismo trebali podići cijene ili se zbog povećanog PDV-a odreći približno 900.000 kuna - izjavio nam je direktor “Čistoće” Tomislav Ćurko, dodajući da je “Čistoća” 2011. godinu završila s oko 100.000 kuna pozitive.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.