Za ‘Nautu Lamjanu’ interes pokazao i ‘Viktor Lenac’
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 26.2.2012 u 14:13.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Do samog ročišta vjerovnika remontnog brodogradilišta “Nauta Lamjana” u stečaju, koje je sazvano za utorak, neće se znati hoće li se tko službeno javiti za obnovu rada škvera ili možda za zakup.

− Zanimanja je bilo dosta, no očekuje da će ponude doći u zadnji čas − kaže stečajni upravitelj Edvin Šimunov. Interes su pokazale dvije kaljske ribarske zadruge − “Sloga” i “Omega 3”, jer je ribarskim brodovima potreban kvalitetan remont, koji sada vlasnici brodova moraju tražiti daleko izvan zadarskog područja.

Najzanimljiviji partner

Za zakup dijela prostora svojedobno je iskazivala interes i tvrtka “Odlagalište sirovina”, vjerojatno u nadi da će tu imati posla s prikupljanjem sekundarnih sirovina. Najzanimljiviji je, naravno, interes “Viktora Lenca”, brodogradilišta koje se prije nekoliko godina oporavilo od stečaja zahvaljujući prije svega “Tankerskoj plovidbi”, koja je vlasnik 48 posto dionica. − Iz “Lenca” su pokazali interes za stanje postrojenja u škveru u Lamjani, no što će od toga biti, tek ćemo vidjeti − kaže Šimunov.

Odluka o pravcu stečaja

Riječkom remontnom brodogradilištu u svakom slučaju ne bi odgovaralo da u neposrednoj blizini neki drugi veliki igrač preuzme škver kakav je u Lamjani, a vjerojatno ima interesa i za proširenje kapaciteta s obzirom na planove o gradnji i remontu platformi. Odluku o tome kako će se odvijati stečaj “Naute Lamjane” donosi Erste banka, koja je najveći vjerovnik.

Može se odlučiti za naplatu potraživanja prodajom imovine ili prihvatiti obnavljanje proizvodnje. Budući da je razlučni vjerovnik i može svoje potraživanje naplatiti i mimo stečajne mase, ta banka ne bi trebala imati interesa zakočiti moguće obnavljanje proizvodne djelatnosti.

− Očekujemo da Vlada vrlo skoro donese odluku o tome kako će se riješiti pitanje koncesije. Treba znati da je dosadašnji koncesionar to ovlaštenje dobio na temelju studije koja govori o zapošljavanju 200 ljudi. Ovaj je škver potreban, a ljudi koji su u njemu radili znaju svoj posao i čekaju ga − kaže sindikalni povjerenik Mario Košta.

Državno odvjetništvo provodi izvide

Radnici “Naute Lamjane” još su prošlog ljeta prijavili sumnjive radnje u tvrtki Državnom odvjetništvu. U prvom redu to se odnosi na ugovor o načinu na koji je Walter Wolf prije 10 godina novcem škvera kupio 45 posto udjela u tvornici dizalica “Crane Power”. Nakon toga je novi vlasnik Fond Jupiter Adria na ime škverskih nekretnina uzimao kredite kod Erste banke i kupovao tvrtke (Marinu “Preko” i druge), a sad ta banka, koja nije imala nikakve izravne veze s “Nautom Lamjanom”, postaje najveći vjerovnik jer je upisala razlučno pravo u iznosu od 57 milijuna kuna. Prema informacijama iz Državnog odvjetništva, izvidi još traju.

Isplate radnicima

Državna agencija za osiguranje radničkih potraživanja isplatila je za 70 radnika “Naute Lamjane”, koliko ih je bilo u trenutku proglašenja stečaja, tri minimalne plaće i pola otpremnina. Radnicima ostaje čekati hoće li se dvije trećine preostalih potraživanja isplatiti iz stečajne mase ili nakon moguće obnove proizvodne djelatnosti.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.