SKANDAL U ZADRU
Stotine djece u bazenu oboljelo od virusnih bradavica
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 26.2.2012 u 14:10.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Otkad je prije tri godine otvoren kompleks zatvorenih bazena na Višnjiku, broj osoba u Zadru zaraženih virusnim kožnim bradavicama i gljivičnim oboljenjima višestruko se povećao. Prema procjeni vlasnika dermatološke ordinacije dr. Mile Gverića, broj pacijenata s neugodnim bradavicama na stopalima i gljivičnim oboljenjima uvećao se u zadnje tri godine za dva do tri puta, a izrazito povećanje broja zaraženih bilježi i njegova kolegica u zadarskoj Općoj bolnici dr. Jadranka Perina.

Kod četiriju liječnika na njezinu odjelu, u zadnje se vrijeme liječilo oko 50 djece koja su koristila bazen na Višnjiku u sportske ili rekreativne svrhe, a među zaraženima virusnim bradavicama bila je i jedna trenerica plivanja. Iako ne postoje točni podaci o ukupnom broju zaraženih, liječnici procjenjuju da je kroz njihove ordinacije u zadnjih nekoliko godina prošlo više stotina pacijenata zaraženih bradavicama.

- Svaki je liječnik na odjelu zadnjih godina imao povećan broj djece s bradavicama, ponajprije na stopalima. Kad smo djecu i njihove roditelje pitali bave li se možda kojim sportom, doznali smo da većina djece trenira ili rekreativno koristi zatvoreni bazen na Višnjiku - kaže ravnateljica Odjela dermatovenerologije dr. Jadranka Perina.

- Pritom je simptomatično da je veliki broj djece povezan s istom lokacijom. Bradavice se prenose virusnom infekcijom u toplim i vlažnim uvjetima. Budući da svi zaraženi bradavice imaju uglavnom na stopalima, a manje na šakama, očito je da nešto na plivalištu ne štima. Je li to možda do tekućine u bazenu za dezinfekciju stopala, u prostoru za tuširanje, zajedničkom korištenju ručnika ili negdje drugdje na plivalištu, ne znam, ali sigurno nije do vode u bazenima koja se klorira i koja ne može biti prijenosnik takvih bolesti - smatra dr. Jadranka Perina koja u širenju zaraze bradavica vidi ozbiljan javnozdravstveni problem na koji je potrebno upozoriti sve korisnike bazena i njihove roditelje, koji bi djeci trebali objasniti kako se, i zašto, treba ponašati na bazenu.

Prije svih, potrebno je upozoriti odgovorne za održavanje reda na bazenu. Zbog širenja zaraze bradavica, osobno je dva puta pokušala stupiti u kontakt s direktorom bazena, ali ga nikada nije uspjela dobiti. Iskustvo dr. Jadranke Perine potvrđuje dr. Mile Gverić kojem u ordinaciju češće dolaze stariji pacijenti s bradavicama i roditelji zaražene djece koji si mogu priuštiti privatno liječenje. Prvi pregled košta 200 kuna, a svaki sljedeći dolazak na paljenje još 150 kuna.

- U toplom i vlažnom prostoru naša koža brzo omekša i postane lako propusna za viruse. Ako hodate bosi po pločicama, ne trebate imati porezotinu na stopalu da bi u vaše tijelo ušao virus obične bradavice. Slično je i kod gljivičnog oboljenja prstiju ili stopala - kaže dr. Gverić.

Višestruko spaljivanje

Uzročnik običnih bradavica (Verrucae vulgares) jest tip HPV virusa koji nema veze s genitalnim infekcijama. Takav virus ne napada sluznicu i oči - kaže dr. Gverić, ali se u njemu pogodnim uvjetima lako širi i dosta je otporan. Od infekcije do pojave prvih simptoma potrebno je 14 do 21 dana ako je riječ o bradavicama na šakama, dok se na stopalima javljaju nešto kasnije. U pravilu izbije više bradavica na jednom mjestu, “u buketu”, iznimno su bolne kao i postupak liječenja koji traje i do šest mjeseci. Bradavice se skidaju postupkom paljenja tekućim dušikom ili spaljivanjem strujom. Jedno spaljivanje nikad nije dovoljno, u prosjeku treba tri do četiri puta, a nerijetko sedam ili osam paljenja da bi potpuno nestale.

Klor nije uzrok

Brojni korisnici bazena prestali su odlaziti na plivanje nakon što su im se na koži počeli pojavljivati ekcemi različite veličine misleći da je uzrok tome klor iz bazenske vode. Liječnici upozoravaju da uzrok nastanka ekcema nije klor i voda u bazenu, nego da klor isušuje kožu pa se ekcemi u takvim uvjetima jače ispoljavaju. Zbog toga se nakon korištenja bazena preporučuje obvezno tuširanje i korištenje mlijeka za kožu s neutralnim Ph-faktorom.

Bajlo: Ne peru stopala
Voditelj zatvorenog plivališta na Višnjiku Tomislav Fabijan nalazi se na godišnjem odmoru pa smo komentar zatražili od direktora ŠC-a Višnjik Dina Bajla kojeg smo zatekli na putu za Zagreb.

- Čuo sam nekoliko puta da se korisnici bazena žale na pojavu bradavica, ali moram reći da najveći dio krivnje za to snose korisnici bazena koji se ne pridržavaju kućnog reda. Stručnjaci zadarskog Zavoda za javno zdravstvo redovito provode bakteriološku analizu vode i dosad nismo imali nikakvih problema. Naprotiv, stanje je puno bolje nego 2009. - kaže Dino Bajlo.

Na pitanje što bi mogao biti uzročnik širenja zaraze na bazenu, Bajlo nije htio nagađati, ali je svjestan da brojni plivači, njihovi treneri i rekreativci pri dolasku na bazen preskaču manji bazen s dezinfekcijskom tekućinom i vodom za pranje stopala.

- Toga se nitko ne pridržava, pa čak ni sportski klubovi ni njihovi treneri. A treneri su po ugovoru odgovorne osobe za ponašanje na bazenu. Da se netko tako ponaša na privatnom bazenu, sutradan bi mu bio zabranjen pristup. Ali ovo je gradski bazen pa se nitko pravilima ne zamara. Kako bismo tome doskočili, htjeli smo proširiti bazen s dezinfekcijskom vodom da ga ne bi mogli preskakati, ali smo odustali zbog podnog grijanja koje bismo time uništili - objasnio je direktor Dino Bajlo.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.