Do ljeta stiže digitalna TV iz poštanskog sandučića: U ponudi će biti više od 50 programa
Piše: Jutarnji.hr | Objavljeno 25.2.2012 u 15:52.
Bez interneta, ADSL-a, telefona ili satelitskog tanjura. Samo novi set box s DVB-T2 standardom bit će dovoljan da na svom televizoru gledate oko 50 TV programa, gledate svoju poštu i slične usluge
ZDNews.hr


ZAGREB - Bez interneta, ADSL-a, telefona ili satelitskog tanjura. Samo novi set box s DVB-T2 standardom bit će dovoljan da na svom televizoru gledate oko 50 TV programa, gledate svoju poštu i slične usluge. To su aduti kojima Hrvatska pošta i tvrtka Odašiljači i veze (OiV) od 1. svibnja kreću na tržište digitalne televizije.

Poštar nosi uređaj

Otoci, slabo naseljena područja, stanovništvo starije dobi i oni koji ne žele internet glavna su populacija na koju računaju u Hrvatskoj pošti pri realizaciji svog novog projekta. Prema statističkim podacima za 2010, čak 60,51 posto kućanstava prijam TV signala ostvaruje preko zemaljske digitalne TV, a 321.490 kućanstava nema internet. Logistika Hrvatskoj pošti i Odašiljačima i vezama nije problem. Prijenos signala obavljat će se preko 50 odašiljača tvrtke OiV, dok će se usluga ugovaranja obavljati preko 1128 poštanskih ureda diljem zemlje, uređaje će u kućanstva donositi 2349 poštara koji će biti educirani za spajanje DVBT uređaja.

Hrvatska pošta i OiV na tržište digitalne televizije ušli su potkraj prošle godine pobjedom na natječaju HAKOM-a za desetogodišnju koncesiju za zakup dva multipleks kanala - MUX C i MUX E. Ulaskom na tržište digitalne televizije HP i OiV će u široku primjenu uvesti emitiranje TV signala DVB-T2 standardom. Kućanstva u Hrvatskoj koja su se prije dvije godine odlučila za digitalnu zemaljsku televiziju u svojim kućama imaju DVB uređaj.

Standardna kvaliteta

Hrvatska pošta sada će uvesti DVB-T2 standard s MPEG-4 platformom i korisnicima ponuditi novi uređaj. To omogućava emitiranje TV programa standardne kvalitete i HD signala. Istovremeno unutar jednog frekvencijskog pojasa moguće je slanje više programa. To praktički znači da će se preko jednog MUX-a moći slati oko 25 TV programa. Korisnici neće morati mijenjati postojeće TV prijamnike. Pojedini naši sugovornici ističu da tek treba vidjeti kako će DVB-T2 standard fuknkcionirati u širokoj primjeni. Odašiljači i veze dosad su jedno vrijeme emitirali samo u testnoj fazi. Upozorava se i na probleme na području Istre i Dalmacije, gdje talijanske televizijske stanice ometaju signal OiV-a. U Hrvatskim poštama tvrde da “te smetnje ne bi trebale više biti prisutne”.

Velika pokrivenost

U Pošti kažu da bi do kraja godine MUX E signalom trebalo biti pokriveno 94,6 posto stanovništva. Ta je pokrivenost jedan od aduta Pošte jer tvrde da jedini oni mogu pokriti toliko stanovništva. No, i u HT-u tvrde da je njihov MAXtv preko satelita dostupan u cijeloj zemlji.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.