POREZ NA RUŽNOĆU
Vlasnici neobnovljenih hotela morali bi platiti milijune eura!
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 24.2.2012 u 16:13.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Srbija je uvela “porez na ružnoću”. Vlasnici hotela čiji se objekti nalaze u područjima od primarnog turističkog interesa, dobili su rok od iduće dvije godine da prilagode izgled, uslugu i sadržaje. Inače će platiti državi kaznu koja iznosi – dva milijuna eura godišnje.

– Zamandaljeni prijestonički hoteli, poput “Jugoslavije” ili “Metropola”, kao i oni koji rade, ali nemaju odgovarajuće sadržaje ili ruže izgled okoline, imaju rok da budu obnovljeni do juna 2013. godine. Tako propisuje uredba u javnosti prozvana “porez na ružnoću” – komentirao je beogradski B92.

Na Jadranu propada na stotine objekata

I ne samo to. Uredba o utvrđivanju prioritetnih turističkih destinacija, zona, lokacija i kategorija objekata u mjestima za odmor i turističkim mjestima u prioritetnim turističkim destinacijama – kako glasi puni naziv “poreza na ružnoću” – nalaže jedinicama lokalne samouprave u Srbiji da odrede primarne zone za razvoj turizma.
U tim će zonama svi hoteli morati primijeniti odredbe Pravilnika o kategorizaciji turističkih mjesta u pogledu izgleda, sadržaja i usluge za uređenje i funkciju objekata prema master-planovima za razvoj turizma.

Na taj se način želi prisiliti investitore da obnove zapuštena zdanja, i to u kategoriji kakvu određeni objekt mora imati prema lokaciji u turističkoj zoni. Isto tako, Uredbom se namjerava potaknuti otvaranje novih turističkih sadržaja, što znači i novih radnih mjesta.

“Slobodna Dalmacija” nedavno je, duž cijele obale Jadrana, od Istre do Konavala, pobrojala na stotine hotelskih objekata i druge imovine koja nije u funkciji i godinama propada. Koliko je to samo novih turističkih noćenja i proširenja sezone. Uostalom, službena je ocjena da je limit špice turističke sezone u postojećim turističkim kapacitetima dosegnut, što znači da su potrebni novi – “stari” – turistički ležajevi.

Linić najavio ‘namet za zapuštene nekretnine’

Većina dalmatinskih gradova nema turističke master-planove, niti ima uređene turističke zone i definiranu strategiju razvoja turizma. Hrvatska bi tek do 3. rujna ove godine trebala dobiti prvi cjeloviti i sveobuhvatni Glavni plan i strategiju razvoja turizma RH, a namet za zapuštene nekretnine tek je, kao mogućnost, najavio ministar financija Slavko Linić, što bi mogao biti sličan način kao u Srbiji da se vlasnici “natjeraju” na ulaganja u hotele.

Do sada je bilo nekoliko pojedinačnih pokušaja uvođenja poreza kao mehanizma za dovođenje turističkih objekata u funkciju, ali su uglavnom “padali” na Ustavnom sudu.

Dok Hrvatska tapka u mraku, turistički susjedi, pa čak i Srbija, donose hitne mjere. Zvale se one uredbe ili “porezi na ružnoću”, bitno je da donose – nova radna mjesta.


Nema grada bez turističkih ‘strašila’

Nema grada na jadranskoj obali bez turističkih “strašila”: u Zadru ima neobnovljenih hotela u staroj gradskoj jezgri na Poluotoku, u Kaštelima se nekadašnja odmarališta, hoteli i vile pretvaraju u ilegalne deponije i ruševine, na području Šibensko-kninske županije nekoliko je turističkih objekata u koje godinama nije uložena ni lipa, u Orebiću su problem neobnovljeni i neprivatizirani hoteli...

Osim hotela, problem su i brojna bivša odmarališta koja se zbog zapuštenosti više i ne mogu vratiti u turističku funkciju.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.