ŠKOLA U BIBINJU Splitski studenti projektiraju paviljon
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 24.2.2012 u 16:03.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Uz Osnovnu školu Stjepana Radića u Bibinju gradit će se školski paviljon, za koji je u srijedu u Domu županije u Zadru istaknuto da je riječ o prvom projektu ovakve vrste u Hrvatskoj, s obzirom da će paviljon nastati kao rezultat suradnje studenata Fakulteta građevinarstva i arhitekture u Splitu, Općine Bibinje, bibinjske Osnovne škole i županijske samouprave u Zadru.

- Naši profesori Iva Letilović i Idis Turato inicijatori su ideje prema kojoj studenti na radionicama arhitektonskog projektiranja, umjesto da rade “fiktivne” projekte, naprave projektno rješenje koje će u stvarnosti biti realizirano, izgrađeno. Vremena su teška, neka lokalna zajednica na ovaj način dobije projekt, a ne natječajem. Izgradnjom školskog paviljona svi su na dobitku, najviše škola i lokalna zajednica - kazao je dekan splitskog Fakulteta građevinarstva i arhitekture Alen Harapin.

Sporazum o suradnji na projektu “Školski paviljon” u srijedu su u Zadru potpisali dekan Harapin, župan Stipe Zrilić, načelnik općine Bibinje Nino Šimunić i ravnateljica Osnovne škole u Bibinju Mirka Sikirić.

Arhitektica Iva Letilović naglasila je da su studenti izradili idejne projekte za školski paviljon, koji će u petak biti izloženi u Kneževoj palači u Zadru.

- Zadarska županija imat će 15 idejnih rješenja naših studenata koji su boravili u školi u Bibinju, nakon čega slijedi odabir najboljeg idejnog rješenja i izrada glavnog izvedbenog projekta. Tada za početak gradnje trebamo još potrebne dozvole, lokacijsku i građevinsku - istaknula je Letilović.

Cijena projekta nije utvrđena, a u planu je, naveo je dekan Harapin, povlačenje novca iz pretpristupnih fondova EU-a za prvu suradnju akademske zajednice i osnovne škole u Hrvatskoj.

Osnovna škola u Bibinju ima rekordan broj učenika u odnosu na druge općine, ukupno 398. Projekt splitskih studenata predviđa paviljon koji će se izgraditi uz prizemlje škole i s njom biti spojen, te će ga učenici koristiti za brojne sadržaje. Izvan radnog vremena škole, paviljon će biti na raspolaganju lokalnoj zajednici za organizaciju raznih događaja.

- U Bibinju nemamo adekvatnu dvoranu za naše društvene sadržaje i priredbe, tako da će paviljon mještanima puno značiti - rekao je bibinjski načelnik Nino Šimunić.

Škola u Bibinju došla je do brojke od 400 učenika, zbog čega Županija iz proračuna izdvaja milijun kuna, a Općina Bibinje pola milijuna kuna, za izgradnju tri dodatne učionice u školi. Župan Stipe Zrilić je naglasio da je novac osiguran, a s tri nove učionice škola u Bibinju bi mogla organizirati i tzv. produženi boravak, za što među roditeljima postoji veliko zanimanje.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.