Cijena priključka oko sedam tisuća kuna
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 22.2.2012 u 14:35.
ZDNews.hr

Arhiva


Cijena priključka plina iznosit će oko sedam tisuća kuna, ovisno o vrsti potrošača, udaljenosti od plinske mreže, kapacitetu priključka i novim uvjetima o plinskom priključku koje je propisala HERA u nedavno izdanom pravilniku. Kućanstva koja se žele priključiti trebaju provesti pripremne korake detaljno opisane na EVN-ovoj web-stranici - tvrdi EVN Croatia.

Korisnik, navodi EVN, snosi trošak projekta koji izrađuje inženjer strojarstva te trošak unutarnjih instalacija, a kako EVN ne pruža te usluge, nisu u mogućnosti govoriti o cijenama.

Ukupan iznos ovisi o nekoliko čimbenika, primjerice o tome koji energent se trenutno koristi, o veličini stana, kuće ili poslovnog prostora, kapacitetu priključka. Izdavanje energetskih uvjeta i suglasnosti, kao i potpisivanje ugovora, usluge su koje EVN Croatia pruža bez naplate.
Zahtjev za tarifom

EVN Croatia je nedavno HERA-i podnio zahtjev za tarifom, a riječ je o proceduri koja može trajati mjesecima. Stoga, prije nego što ishodi vlastitu tarifu, EVN može komunicirati samo indikativne cijene za kućanstva i poslovne potrošače.

Te cijene kreću se od 2,79 kuna po prostornom metru plina za kućanstva do 4,44 kune za industriju i javne ustanove. Prosječna potrošnja za grijanje, kuhanje i toplu vodu u stanu veličine 70 četvornih metara iznosi oko 650 prostornih metara plina godišnje.

Dosad je u prvoj fazi izgradnje priključeno 25 objekata, a od toga je u 11 objekata već počelo postavljanje unutarnjih instalacija. Jedan od tih objekata je i stambeni blok sa 65 stanova za mlade obitelji i ratne veterane u naselju Crvene kuće, gdje bi opskrba plinom mogla početi u idućih nekoliko tjedana.

Osim toga, EVN Croatia potpisao je 250 pisama namjere s potencijalnim korisnicima, kućanstvima i poslovnim korisnicima, za koje također očekuju da će se priključiti na plinsku mrežu, a zaprimljeni su i brojni strojarski projektni elaborati unutarnjih instalacija koji su preduvjet za potpisivanje ugovora o priključivanju na distributivnu mrežu i ugovora o opskrbi. Ovisno o korisniku, procedura može trajati do šest mjeseci - ističu u EVN-u Croatia iz Zadra.
Prva informacija

Cijene priključaka plinofikacije i procjene koštanja kubnog metra plina, prvi su put u javnosti iznesene tek u članku koji smo objavili u Slobodnoj Dalmaciji, temeljenom na relevantnim izvorima ovlaštenih inženjera strojarstva koji rade projekte priključaka i koji su iznijeli procjenu prema kojoj će cijena priključka iznositi oko 25 tisuća kuna, ali s izradom projekta, radovima, nadzorom i uračunatom cijenom kotla, bez unutarnjih instalacija i trošila.

Naveli smo i da sami priključak košta od 5 do 7 tisuća kuna, te procjenu koštanja kubičnog metra plina od 3,5 kune s PDV-om, što su podaci koji odgovaraju i informacijama iz EVN-a.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.