NASTAVLJA SE KATASTROFALNA HIDROLOŠKA GODINA
Izvori na Bokanjcu opali, ličke ponornice presušile
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 22.2.2012 u 14:22.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


Snježno nevrijeme koje je nedavno zahvatilo zadarsko područje nije ni za milimitar popravilo lošu hidrografsku godinu: vodostaj na trima izvorima u neposrednoj blizini Zadra toliko je nizak da Vodovod odatle crpi minimalnu količinu vode, ponornice koje vodu “donose” iz Like “suhe“ su, a Golubinka je izvan pogona još od proljeća prošle godine kada je voda opala toliko da se zbog boćatosti nije mogla upotrebljavati. Cijelo zadarsko područje trenutačno se opskrbljuje vodom koja se crpi s otvorenog toka rijeke Zrmanje.

‘Požarno rješenje’
- Međusobno povezani Bunar 4, Bunar 5 i Jezerce, izvori u blizini Bokanjca, pali su na samo 50 centimetara, maksimalno metar vode, pa rade smanjenim kapacitetom, ovisno o dotoku vode. Što se Zrmanje tiče, tamo se osjeća puno, puno slabiji dotok vode “ponornicama“ iz Like gdje se snijeg još nije otopio, pa to nije ni moglo utjecati na vodostaj. Zato vodu crpimo s otvorenog toka Zrmanje, ali zasad nemamo teškoća u opskrbi potrošača - objašnjava direktor Vodovoda Hrvoje Patrk.

Da bi se izbjegla katastrofalna situacija od prošlog, nezapamćeno sušnog ljeta, kada velik broj građana nije imao vodu, u Vodovodu pokušavaju privremenim zahvatima osigurati vodu za takozvanu “visoku zonu“ Zadra gdje se nedostatak vode ljetos najviše osjetio.

- Najvažnije je to što smo sami izradili projekt po kojemu se išlo u nabavu pumpi kojima ćemo povećati protok vode. Nije to bila neka velika investicija, a prespajanjima i tim pumpama osigurat ćemo povećane kapacitete u “visokoj zoni“, čak i pod uvjetom da suša bude jednaka onoj iz prošle godine - najavljuje Patrk, ali dodaje da je ipak riječ o “požarnom rješenju“.

- Ovo je privremeno rješenje, jer u konačnici valja izgraditi crpnu stanicu, a taj projekt i investicija nadilaze kadrovske i financijske mogućnosti Vodovoda i ne mogu biti realizirani u roku od jedne godine - zaključuje direktor Vodovoda Hrvoje Patrk, a na pitanje zbog čega ove “privremene mjere“ i “požarno rješenje“ nisu bili primijenjeni prije negoli je suša lani izazvala nestašicu vode, odgovara:
- To ne mogu komentirati.

Imat ćemo 1350 litara u sekundi

- Prošle smo godine u špici potrošnje sa Zrmanje crpili nešto više od 1350 litara u sekundi i to je količina koju ćemo sigurno imati i ovog ljeta. S ugrađenim pumpama povećali smo tlak i dotok vode do potrošača u “visokoj zoni“ Zadra, pa očekujem da će idućeg ljeta situacija biti lakša, kaže direktor Hrvoje Patrk.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.