Zadarska ‘Dalmacija’ otplovila u Indoneziju
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 21.2.2012 u 13:42.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


Uprava “Tankerske plovidbe” iz Zadra, u skladu s planovima, ali i najavama koje smo objavili na stranicama “Sedme kore”, prodala je indonezijskom kupcu tanker “Dalmaciju”, jedan od tri najstarija broda u floti. Prema najavama, brod bi trebao biti predan novim vlasnicima u australskoj luci Geelongu.

Nakon što je najveća hrvatska kompanija za prijevoz nafte i kemikalija prodala brod “Sali”, na red je došla i “Dalmacija” za koju se dugo tražio novi vlasnik koji bi izdvojio preko traženih 10 milijuna dolara.

Za tanker nosivosti 96.168 tona, izgrađen 1996. godine u Južnoj Koreji, kupac je izdvojio najmanje 11 milijuna dolara čemu je sigurno pridonijela i činjenica da brod ima stabilnu klasu do 2016. godine.

Tako će se “Dalmacija”, koja je u floti “Tankerske” plovila od prosinca 2000. godine, ponovno vratiti pod okrilje azijskih brodovlasnika budući da je brod izgrađen pod imenom “Banda Sea”.

Tanker je dug 243,3 metra, širok je 41,8 metara, a pokreće ga stroj “Hyundai B&W”, snage 9380 kilovata, koji omogućava razvijanje brzine od 14,2 čvora.

Nakon prodaje “Dalmacije” pod zastavom “Tankerske plovidbe” ostalo je 19 brodova, 10 tankera i devet bulkera, ukupne nosivosti 1,4 milijuna tona. Prosječna starost flote iznosi nešto više od sedam godina.

Budući da je nova uprava zadarske kompanije, s Lenkom Milinom na čelu, sigurno nastavila provedbu planova svojih prethodnika, ne bi rebalo čuditi ako flotu uskoro napuste i dva najstarija broda - tankeri “Petar Zrinski” i “Frankopan” - izgrađeni 1994. i 1995. godine u “Brodosplitu”.

Time bi se smanjili troškovi poslovanja na opustošenom tržištu tekućih tereta i zbog gubitka dijela vozarina koje su se ostvarivale na prijevozu libijske nafte.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.