Konzervatori čuvaju hotel ‘Zagreb’
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 20.2.2012 u 13:31.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić nije želio za ‘Slobodnu’ komentirati prijedlog Milana Miletića o proširenju hotela “Zagreb” na 150 soba. Preko Ivane Dadić, voditeljice službe za informiranje i odnose s javnošću, poručio nam je da o njegovu prijedlogu ne zna ništa više nego što je pročitao u našim novinama i da će nešto moći reći tek nakon susreta s Miletićem koji bi se trebao dogoditi u idućem tjednu.

Podsjetimo, vlasnik hotela “Kolovare”, bivšeg hotela “Zagreb” i bivšeg hotela “Beograd” koji živi i radi u New Yorku, otkrio nam je da su tri poznata američka hotelska lanca ozbiljno zainteresirana za ulaganje 30 milijuna dolara u obnovu hotela “Zagreb”, ali uz uvjet da im se dopusti proširenje postojeće zgrade, odnosno izgradnja aneksa sa zapadne strane na zemljištu u vlasništvu Grada Zadra. Miletiću je za takav zahvat, osim kupnje gradskog zemljišta, potrebno ishoditi i povoljnu suglasnost konzervatora.

Iako nam je Miletić rekao da je s konzervatorima načelno razgovarao o mogućnosti aneksa, ali bez ulaženja u detalje, pročelnica zadarskoga konzervatorskog odjela Anastazija Magaš, tvrdi da s Miletićem o toj temi nikada nije razgovarala. Pedišić odustao - S Miletićem smo razgovarali u vezi projekta Igora Pedišića od kojeg je on izgleda odustao. O novom projektu, koji uključuje izgradnju aneksa, nismo nikad razgovarali. Ni s njim, ni s arhitektima, ni potencijalnim investitorima - kaže Magaš, ponavljajući poznati stav konzervatora kad je u pitanju zgrada hotela “Zagreb”, a koji ne ide u prilog Miletićevoj viziji.

- Zgrada hotela “Zagreb” je cjelina za sebe. Ona sama nije posebno zaštićena kao spomenik kulture, ali se nalazi unutar zaštićene povijesne jezgre. To znači da se vanjske fasade i gabariti zgrade moraju sačuvati, ali se unutrašnje uređenje može prilagoditi suvremenim potrebama. Nezahvalno je išta komentirati prije idejnog projekta - kaže Magaš i dodaje kako se eventualni aneks hotela “Zagreb” i budući aneks za potrebe pretvorbe bivše zgrade tvornice “Maraska” u elitni hotel ne mogu uspoređivati.

- Zgrada “Maraske” je ipak bila industrijski objekt. Iza nje, na mjestu aneksa, još se uvijek, nažalost, nalaze devastirani industrijski pogoni i dvorište. Stoga je poželjna revitalizacija tog prostora, zaključuje pročelnica zadarskih konzervatora.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.