Šime Buterin pobjednik u Terri
Piše: R.I. | Objavljeno 19.2.2012 u 16:47.
ZDNews.hr

Foto: Arhiva


Domaćin petog turnira iz masters serije Zadarske Županije, caffe bar „Terra“ ovog vikenda ugostio je 39 igrača iz jedanaest klubova. Ovo je treći turnir za redom na kojem nastupa isti broj igrača i jedva se čeka kada će se premašiti brojka od 40 natjecatelja.

Organizatorima turnira, PK Zari, mogu se uputiti samo čestitke i pohvale. Sve je bilo savršeno, uvjeti za igru odlični, osvjetljenje, pristupačne cijene, kvaliteta i količina hrane, glazba.

U tim uvjetima najbolje se snašao Šime Zdenko Buterin (Novi Bokanjac), koji je podizao razinu igre iz kola u kolo i na kraju, u finalu turnira dva puta savladao domaću uzdanicu, Slavena Mateka (Zara). Na taj način mu se osvetio za poraz u finalu desne strane i osvojio turnir. Šime Z.Buterin nakon osvajanja trećeg mjesta na prošlom mastersu u Libertyju, ovog puta radi još korak više i sasvim se približio vodećem trojcu u ukupnom poretku. Treće mjesto osvojio je Tonći Iveljić (3M) na kojeg nitko prije turnira nije ozbiljno računao a ovo mu je ujedno i prvi masters, dok je četvrta pozicija pripala još jednom domaćem igraču, Željku Šariću (Zara).

Iako je u finalu Slaven Matek imao veliku prednost domaćeg terena pa i psihološku prednost jer je već pobijedio Šimu, a i imao je i tri strelice za glatku pobjedu 2:0, očito je ruka malo zadrhtala i sve je ostalo na šansi. Šimu Z.Buterina nije trebalo dva puta ponuditi i majstorski je kaznio Slavenove promašaje te sa dva puta po 2:1 slavio u finalu i podigao pobjednički pehar.

Trebalo je odigrati pet turnira kako bi dočekali finale u kojem nije igrao niti jedan od tri prvoplasirana igrača (Ivan Zubčić, Marijan Boban, Roko Sturnela), a ovo je ujedno i prvi turnir na kojem niti jedan igrač Jazina II nije osvojio odličje.

Broj natjecatelja po klubovima:
3M (3); Barba (3); Benkovac (2); CD Zemunik (4); Jazine II (6); Liberty (4); N.Bokanjac (3); Pristan (2); Vidikovac (5); Voštarnica (3); Zara (3); bez kluba (1).
U prvom kolu moglo se vidjeti nekoliko zanimljivih dvoboja,a mogu se izdvojiti pobjede Željka Šarića protiv Ivana Pavlovića (2:1), prvo predstavljanje Nika Lončara na mastersima ove sezone i pobjedu protiv Nevena Dokoze (2:0) te dvoboj klupskih kolega Marijana Bobana i Josipa Fuzula koji je završio pobjedom Bobana (2:1). Također u prvom kolu dogodio se dvoboj koji će se vrlo teško ponoviti, strelice su ukrstili Ivan i Lovre Matak, otac i sin, a pobjedu je izvojevao iskusniji. Neka se zna tko je gazda. Teže od očekivanog prošao je i Šime Z.Buterin protiv Damira Dimlića (2:1).

U drugom kolu desne strane Mateo Iveljić pobjedom protiv Nika Lončara potvrđuje dobru formu, Danijel Krizman seli na lijevu stranu Marina Šarića kao i Slaven Matek Šimu Dražića (po 2:1). Da potop Zemuničana bude kompletan pobrinuli su se Ivan Zubčić protiv Dalibora Čankovića i Danijel Stičević protiv Ante Marušića. Odlične partije u drugom kolu pružili su Jure Jerak protiv Andreja Kezića (2:1) i Ivan Ražnjević protiv Željka Šarića (2:1), a ništa manje uzbudljivo nije bilo niti u utakmicama Nino Barić-Marijan Boban (2:1), Ivan Buterin-Dino Verunica (2:1) i Denis Paravinja-Tomislav Markić (2:1). Šime Z.Buterin ponovo 2:1 ovog puta protiv imenjaka Karamarka, kao i Toni Frleta protiv Marina Valerija (2:1). Malo iznenađenje priredio je Hrvoje Gaža koji je s desne strane uklonio klupskog suigrača Luku Zubčića (2:1), a glatke pobjede ostvarili su Ivan Matak protiv Igora Pejazića (2:0), Mateo Bencun protiv Mateja Mikasa i Tonći Iveljić protiv Ivice Serdarevića, kojom je Tonći nagovjestio velike stvari.

Već u slijedećem kolu gledamo kako Slaven Matek seli Ivana Zubčića, vodećeg u ukupnom poretku, na lijevu stranu a kako bi fijasko igrača Jazina II bio potpun potrudili su se Mateo Iveljić, Tonći Iveljić i Toni Frleta (svi 3M) protiv Danijela Krizmana, Matea Bencuna i Hrvoja Gadže. Jure Jerak sigurno prolazi Ivana Ražnjevića (2:0) kao i Šime Z.Buterin protiv Danijela Stipčevića te Denis Paravinja protiv Nina Barića. U još jednom odličnom meču Ivan Buterin pobjeđuje Ivana Mataka (2:1).

U četvrt-finalu desne strane Jure Jerak odličnom igrom podrezuje krila Ivanu Buterinu (2:1), a Šime Z.Buterin odigrava fantastičnu seriju 140,100 i 125 te okreće meč protiv Tonija Frlete. Slaven Matek, uz malo sreće sa 2:0 prolazi Matea Iveljića a Tonći Iveljić je siguran protiv Dene Paravinje (2:0).

U polufinalu desne strane Slaven Matek koristi domaću atmosferu i tijesno prolazi Juru Jeraka (2:1) dok je Šime Z.Buterin na lijevu stranu poslao Tonćija Iveljića (2:0). Finale desne strane glatko je dobio Slaven Matek sa 2:0 protiv Šime Z.Buterina i čekao je rasplet lijeve strane kako bi doznao protivnika u glavnom finalu.

S obzirom da je nekoliko renomiranih igrača rano preselilo na lijevu stranu, tamo je vladala poprilična gužva. Ivan Zubčić nakon poraza od Slavena Mateka, na lijevoj strani pobjeđuje Šimu Karamarka (2:0) a zatim i klupskog kolegu Danijela Krizmana (2:0). Ipak, kako se ne bi probio dalje od sedmog mjesta pobrinuo se Ivan Ražnjević i to u velikom stilu. Zubčiću je ostalo 19 za pobjedu, ali Raža izlazi sa 125 i doživljava ovacije svih nazočnih. Na lijevoj strani se našao i Marijan Boban nakon poraza od Nina Barića (2:1) a uz veliku dozu sreće, prvo prolazi Tomislava Markića koji u dva kruga nije uspio izići na obični 17, ali tada Boban nailazi na Ivana Mataka koji ga pobjeđuje (2:0) i ostavlja na diobi sedamnaestog mjesta. Nakon pobjede protiv Bobana, Ivan Matak gubi od imenjaka Buterina i završava na trinaestom mjestu.

S obzirom da su svi igrači CD-a iz Zemunika vrlo rano preselili na lijevu stranu, ždrijeb je bio nemilosrdan i iz kola u kolo su igrali međusobno. To je najbolje iskoristio Cico Čanković i poizbacivao svoje suigrače Šimu Dražića pa Marina Šarića. Nakon toga izbacuje i Ivana Buterina i ostavlja ga na diobi devetog mjesta.Ipak, to mu je bio i krajnji domet (7/8 mjesto) jer ga je u slijedećoj utakmici izbacio domaći Šarić – Željko sa tijesnih 2:1. Željko Šarić tu nije stao nego je iz igre izbacio i Juru Jeraka i ostavio ga na diobi 5/6 mjesta. Za ulazak u finale lijeve strane Željko se borio s najvećim iznenađenjem turnira, Tonćem Iveljićem. Željko je kontrolirao prvi set dok Tonći nije skinuo 174 i u slijedećem krugu mirno izišao sa 30. Tonći je prije Željka Šarića izbacio izvanrednog Ivana Ražnjevića koji je na dva zadnja mastersa uzimao četvto mjesto ali se sada morao zadovoljiti diobom 5/6 mjesta. Pri tom su Ražinu ruku u najboljem izdanju osjetili Ivan Zubčić i Toni Frleta (konačno na diobi devetog mjesta).
U finalu lijeve strane Šime Z.Buterin u pravoj kaubojskoj partiji ipak za nijansu bolji od Tonćija Iveljića i uslijedilo je finale Slaven Matek – Šime Z.Buterin.
U ukupnom poretku, na vrhu nije došlo do promjene, i dalje je vodeći Ivan Zubčić ispred Marijana Bobana a treći je Roko Sturnela. Njima se sasvim približio Šime Z.Buterin na četvrtom mjestu a i Slaven Matek je napredovao sa devetog na peto mjesto. Ivan Buterin je izgubio dvije pozicije i sada je šesti. Sedmo mjesto zauzima konstantni Ivan Ražnjević dok je Nino Barić skliznuo za dva mjesta i sada je osmi. Top deset popunjavaju Ivan Matak i Jure Jerak. Najveći dobitnik turnira je Tonći Iveljić koji je bio bez ranga a sada zauzima visoko 16.mjesto. Također, dobar napredak od 10 mjesta ostvario je i Željko Šarić (sa 23. na 13. mjesto).
Najveće ime koje nije nastupilo na turniru je Roko Sturnela koji je zbog poslovnih obaveza morao propustiti turnir. Nekoliko vrlo dobrih igrača, također nije nastupilo kao npr. Marin Lacić (poslovne obveze), Marko Smolić, Šime G.Buterin (bolest), Tomislav Žunić i Zvonimir Brković (van forme) itd.
Slijedeći masters pikado saveza Zadarske Županije održati će se 03.03.2012. u caffe baru Highland a domaćin turnira biti će PK Voštarnica. Uz nadu da će na turniru biti oboren rekord po broju natjecatelja, puno vas pozdravlja Toni Frleta.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.