Google na zahtjev vlasti 2010. godine cenzurirao hrvatski internet
Piše: Index.hr | Objavljeno 19.2.2012 u 15:30.
ZDNews.hr

Foto: Screenshot


UVIDOM u Googleov Transparency Report doznaje se kako je u periodu između srpnja i prosinca 2010. godine Google bio primoran cenzurirati neke sadržaje na "hrvatskom" internetu.

Konkretno, vidljivo je da je Google od hrvatskih vlasti dobio zahtjev za uklanjanjem najviše 10 sadržaja iz njegovih servisa, kao i to da je Google uklonio sve sporne sadržaje.

Kako objašnjava Google, u situacijama kada dobiju manje od deset zahtjeva za cenzurom, ne objavljuju se točne brojke, pa je nemoguće nagađati o tome koliko su takvih zahtjeva hrvatske vlasti stvarno uputile Google.

Osim toga, navode i kako se često takvi zahtjevi podudaraju i s njihovim pravilima o dopuštenim sadržajima, pa ako je broj zahtjeva mali to ne mora nužno reflektirati razinu cenzure u pojedinoj zemlji.

Isto tako, kada je broj zahtjeva manji od deset, ti se zahtjevi ne specificiraju, pa se nažalost ne može saznati o kojim spornim sadržajima je točno riječ. Vrijedi spomenuti i kako u periodima prije i poslije ovog nije bilo više zahtjeva za cenzurom u Hrvatskoj.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.