Koči nas sprega Trgovačkog suda i stečajnih upravitelja
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 19.2.2012 u 14:59.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Tristotinjak bivših radnika propalih poduzeća s područja Zadarske županije osnovalo je udrugu radi poboljšanja svojeg materijalnog i društvenog položaja. Ogradili su se od sindikalnih i političkih ambicija, ali udrugu su simptomatično nazvali “Solidarnost“ i najavili zajedničke prosvjede pred Trgovačkim sudom, svojim bivšim tvrtkama i Ministarstvom financija kako bi dobili neisplaćene plaće i otpremnine s kamatama, te dionice.

Na konfuziju i moguće preklapanje upozorio je Živko Živković, bivši radnik Kepola, pitajući se stvara li se udruga kao “istovremeni paralelni sindikat i paralelni Caritas, Centar za socijalni rad i Crveni križ”. Živković je izjavio da bi mu bilo draže da je, umjesto udruge za plakanje na ramenu, osnovana politička stranka jer bi odmah imala 12.000 članova.

− Mi smo zasebno tijelo socijalnoga karaktera, tu smo radi pravne, materijalne, pa i psihosocijalne pomoći našim članovima i dobivanja naših potraživanja − odgovorio mu je Matko Perica.

Okupljeni radnici zatražili su reviziju privatizacije i istragu pretvorbenog lopovluka uz oduzimanje imovine svima koji su opljačkali Hrvatsku.

− Ovo je borba za sirotinju koja je upropaštena jednim potezom pera onih koji su vladali državom i nazivali nas “stokom sitnog zuba”. Ako treba, svatko će od nas udruzi dati 30 kuna, ali mnogo je onih koji nisu tu jer nisu imali 10 ili 15 kuna za autobus da bi danas bili s nama. U Zadru je bez radnih mjesta ostalo 16.000 ljudi, a oni su sve dali u ruke 200 bogatih obitelji. Našu sirotinju treba obraniti od tih... ne znam kako ih nazvati − rekao je Mate Gržan, a iz publike su mu dovikivanjem sugerirali da ih nazove “lopuže“, “lešinari“, “kriminalci“.

− Dok se hrvatski radnici i seljaci ne dignu i na ulici ne stanu pred tih 200 ljudi, oni će to koristiti, ali kad dođe poziv da se dignemo − tu smo! − rekao je Matko Perica.

Petar Smokrović postavio je i pitanje “tko nas koči“, te potom odgovorio: − Koči nas županijski državni odvjetnik Ivan Galović, koči nas sprega sudaca Trgovačkog suda i stečajnih upravitelja koja izaziva najveći kriminal u Hrvatskoj jer međusobno dijele lovu, a ni jednu tvrtku nisu osposobili za rad − rekao je Smokrović, smatrajući apsurdnim da “jedan stečajni upravitelj vodi 20 stečajeva bogateći se na račun ove sirotinje“.

Predsjednik Petar Smokrović

U Domu sindikata okupili su se bivši radnici Bagata, Transporta Zadar, GP Jadrana, Tankerkomerca, Kožare, Zadranke, Dalme, Kepola, Kemoplasta, Plodina i Prigorke. Njih pedesetak je za predsjednika “Solidarnosti“ izabralo Petra Smokrovića, za potpredsjednika Damira Dražića, a za tajnika Milu Marića.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.