FINANCIRANJE TROŠKOVA
Azil za životinje čeka potpise načelnika
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 18.2.2012 u 14:16.
ZDNews.hr

Foto: Fabio Šimićev


U zadarskom azilu za životinje trenutačno se nalazi oko 230 pasa, a zbog pokrivanja troškova održavanja azila gradska uprava proteklih mjesec dana pokušava sklopiti ugovore s općinama i gradovima s područja Zadarske županije.

- Očekujem da ćemo u idućih desetak dana potpisati sve te ugovore i tako namaknuti potrebnih 450 tisuća kuna. Temeljna je zamisao, predviđena i zakonom, da to bude azil za životinje iz cijele Zadarske županije, pa smo zbog toga i započeli s potpisivanjem ugovora s općinama i gradovima radi preuzimanja dijela troškova - kaže gradski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut.

Od predviđenih 450.000 kuna Grad Zadar osigurava 200.000, a ostatak bi, sukladno broju stanovnika, pokrile općine i gradovi jer u Gradu procjenjuju da upravo iz zadarskog zaleđa i dolazi većina životinja smještenih u azilu.
No, s potpisivanjem tih ugovora stiglo se tek do pola puta, potpisani su ugovori s Biogradom, Ninom i Obrovcem, a od gradova se čeka još samo potpis gradonačelnika Paga. Čak i neke općine s vrlo malim proračunima potpisale su ugovore, jer se ne radi o astronomskim iznosima - primjerice Lišane Ostrovičke će azil potpomagati s 1500 kuna, ali polovina njih tek to treba učiniti.

- U Šibeniku postoji jedan azil koji udovoljava svim zakonskim uvjetima, pa se u taj azil smještaju i psi iz Stankovaca. Načelnik Baradić mi je rekao da je za jednog psa plaćeno tri tisuće kuna, a ovim solidarnim načinom pokrivanja troškova zadarskog azila predviđeno je da Općina Stankovci participira s 5200 kuna.

Ne sumnjam da će oni to i uraditi, ali očito se radi o zaista prihvatljivu iznosu, a ne nekakvom silnom opterećenju općinskog proračuna - kaže Pešut. Po njegovim informacijama, u posljednje dvije godine oko 400 pasa iz zadarskog azila udomljeno je u Austriji i Njemačkoj zahvaljujući angažmanu tamošnjih udruga za zaštitu životinja.

Grad ima lokacijsku dozvolu

Grad Zadar osigurao je lokaciju za preseljenje azila sa Žmirića i ishodovao lokacijsku dozvolu, a Agenciji za upravljanje državnom imovinom upućen je zahtjev za pravo na gradnju.

Dogradonačelnik Dražen Grgurović ovih je dana izjavio da se na odgovor Agencije čeka već mjesecima, ali je opet izrazio nadu da će prva faza izgradnje i preseljenje azila ipak uslijediti do ljeta. Ove godine.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.