Don Grubišić: Dok se borimo da nešto uštedimo, Crkvi idu milijuni, a oni oblažu zgrade u oniks
Piše: Index.hr | Objavljeno 17.2.2012 u 15:38.
ZDNews.hr

Foto: Arhiva


NAKON što je talijanski premijer odlučio Katoličkoj crkvi uvesti porez na nekretnine, razgovarali smo s don Ivanom Grubišićem, nezavisnim saborskim zastupnikom koji je "prognan" iz Crkve od strane biskupa nakon što je odlučio ući u Sabor. Smatra kako je nevjerojatno da se Crkvi daje 400 milijuna kuna, dok se traži gdje bi se ušparalo sto milijuna!

"Ja sam pokrenuo pitanje revidiranja ugovora Hrvatske i Vatikana. Nastale su nove prilike i ne može se davati tolika privilegija crkvenim zajednicama kad je država u krizi. U krizi nema privilegija bez obzira o kome se radi", smatra don Grubišić.

"Ne treba biti Hrvatska 'papskija' od samog Pape"

"Zato mi je drago da su baš Talijani uveli porez na dohodak na crkvene institucije. Ne treba biti Hrvatska 'papskija' od samog Pape", priča nam Grubišić.

"Kako je moguće da Crkvi ide 400 milijuna, a borimo se da dobijemo sto milijuna uštede! A još usto, oni oblažu zgrade u oniks. Pa toga nigdje nema, ne može to tako", govori Grubišić i dodaje kako je problem što je političarima u interesu da ih Crkva podrži. "Baš zato je i polnoćka bila politički čin. Otići na polnoćku da bi se osigurala podrška Crkve, nije dobro. Rekao sam da je Sabor glava Hrvatske, ali dok u Saboru bude ovakva situacija, da vlada paptokracija, a ne politika onda se u Hrvatskoj ne može ništa promijeniti", smatra Grubišić.

"Kako može jedna strana država propisivati zakone Hrvatskoj"

"Narod može samo promijeniti nositelje funkcija u Hrvatskoj. Ali moraju se uspostaviti istinske političke stranke, a ne politikanske, jer je ovdje na djelu upravo politikanstvo koje Crkva podržava, a nitko se ne želi upustiti u strukture koje traže promjene. Oni imaju Crkvu kao zaštitu da mogu raditi što hoće, i zbog te privilegije plaćaju Crkvi. Pa kako može jedna strana država, u ovom slučaju Vatikan, propisivati zakone jednoj suvremenoj državi kao što je Hrvatska", pita se Grubišić.

"Još nemam dozvolu biskupa da mogu biti saborski zastupnik, i suspendiran sam dok god idem sam u Saboru, pa to je nedopustivo u bilo kojoj zemlji osim kod nas. I svi o tome šute", zaključuje Grubišić koji jako dobro zna kako Crkva funkcionira.

Rebić: Nije se dogodila neka velika promjena, da bi se mjenjao Ugovor s Vatikanom

"Koliko znam, u Hrvatskoj Crkva plaća poreze primjerice na prostore koji se iznajmljuju kao i na prihode koji proizlaze iz poslovne djelatnosti. Jedino što je izuzeto je prihod koji proizlazi od milostinje odnosno od milodara", kaže nam teolog Adalbert Rebić koji za sada nije upoznat s događanjima u Italiji oko uvođenja poreza. No, Rebić naglašava kako je sasvim očigledno da će se Crkva mora povinovati propisima i zakonima koji vladaju u Europskoj uniji i ne bi trebala biti iznimka u tome.

Teolog Rebić kaže kako je hrvatska Vlada potpisala sporazum sa Svetom stolicom, koja je predstavnica Katoličke crkve kao i sa ostalih 18 vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj pa i sa Srpskom pravoslavnom crkvom te muslimanima. Prema njemu radi se o sporazumu koji uređuje odnose među vjerskim zajednicama i državom.

"Nisam za reviziju ugovora sa Svetom Stolicom. Kada se potpisuju ugovori oni nemaju vijek trajanja, odnosno morali bi se duboko promijeniti uvjeti i okruženje u kojima je sporazum donesen. Ne vidim što se toliko promijenilo da bi se sada mijenjao taj Ugovor", kaže na kraju teolog Rebić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.