VIDEO 'Zar smo odlučili da nepravomoćno osuđeni mogu sjediti u nadzornim odborima?'
Piše: Tportal.hr | Objavljeno 16.2.2012 u 16:41.
Nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka da bi u nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava mogle sjediti i nepravomoćno osuđene osobe, o tome je priupitan premijer Zoran Milanović. 'Zar je to tako?', pitao je novinare začuđeni premijer Milanović i rekao: 'Ako ste u pravu, to je onda moglo biti drukčije'
ZDNews.hr

Foto i Video: Tportal


Nakon Vladine odluke o kriterijima imenovanja kandidata za članove nadzornih odbora i uprava trgovačkih društava, ispostavilo se da kandidati mogu biti i nepravomoćno osuđene osobe poput Srećka Ferenčaka, pa teoretski i Ive Sanadera. Naime, prema navedenim uvjetima, kandidati mogu biti osobe koje 'nisu pravomoćno osuđene na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima'. Odluka je donesena na temelju Zakona o Vladi, Sabor o njoj ne mora odlučivati, a stupa na snagu objavom u Narodnim novinama.

Premijer Zoran Milanović stoga je nakon sjednice Vlade upitan kako je mogla biti donesena takva odluka i je li tim kriterijima omogućeno vraćanje nepravomoćno osuđenog Ferenčaka u NO Janafa?

Milanović je na to odgovorio: 'Vidjeli ste kriterije, na nama je da ih provodimo.' Na ponovljeno pitanje o mogućnosti da nepravomoćno osuđene osobe sjede u tako važnim tijelima trgovačkih društava u vlasništvu države Milanović je upitao novinare: 'To je tako?!'

Na potvrdan odgovor novinara, Milanović je rekao: 'Ali neće! Siguran sam da neće. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukčije.'



Isto pitanje postavljeno je i potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću koji nije htio govoriti o tome jer smatra da je o Ferenčaku svoje već rekao.

Ministar uprave Arsen Bauk, očito svjestan da su donijeli neobičnu odluku, rekao je da će na kraju ipak Vlada odlučivati o tome tko će sjediti u nadzornim odborima i upravama: 'Mislim da u njima neće sjediti nepravomoćno osuđene osobe, ali vaše je pravo da spekulirate. Dalje to ne bih komentirao. Vlada je donijela odluku o kriterijima, oni su tu više-manje jasni, ali mislim da će se voditi računa o tome što ste rekli.'

Da bismo potvrdili da je odlukom koju je danas Vlada donijela zaista otvoren prostor za imenovanja nepravomoćno osuđenih osoba pročitali smo odluku i odvjetniku Anti Nobilu koji je to potvrdio.

Podsjetimo, premijer Milanović na sjednici Vlade bio je, za razliku od izjave nakon sjednice, poprilično samouvjeren prilikom donošenja sporne odluke o kriterijima za kandidate: 'Ovo je osjetljiva tema, a radi se o velikom broju ljudi i kandidata. Vlasnik, a to je država, mora temeljem objektivnih, jasnih kriterija imati ljude koji znaju i u koje vlast ima povjerenja. To je proces u kojem uvijek ima politike, ali ne smije biti politikanstva, korupcije i sitnih dilova. Može se pogriješiti i donijeti kriva odluka i to je jedno od područja na kojem će nas javnost potpuno opravdano pratiti u stopu, možda katkad i stopu ispred nas samih. Dakle, ovo je dobro, samo treba provoditi', rekao je Milanović prilikom donošenja te odluke.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.